Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

- Advertisement -

Light Corridor House

Architects: Figr Architecture & Design
Project: Light Corridor House
Styling: Ruth Welsby
Location: Cremorne, Melbourne, Australia
Photography: Tom Blachford

This semi-detached worker’s cottage in Cremorne, Melbourne, was at the ‘point of no return’. Home to architect Michael Artemenko, co-director of FIGR, his wife Emma and their baby Ruby, the place was leaking and lacked amenity rather than additional space. “It was at that point where the choice was to renovate or move to a new house,” says Artemenko, who worked closely with FIGR’s co-director, architect Adi Atic.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 1

From the start of the renovation, FIGR’s ‘mantra’ was ‘getting more with less’. The early 20th century cottage is located on a relatively modest site in a heritage-listed street. This renovation was intended to show that families don’t have to settle on the quarter acre block with endless bedrooms. “The house was relatively large enough. It just lacked natural light and the type of spaces we enjoy being in,” says Artemenko.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 2

Most architects working with similar cottages would retain the original bedrooms, remove the lean-tos at the rear and add on a glazed contemporary box. While this renovation may have appeared to follow the same path, the approach is significantly different. The front three rooms, two used as bedrooms and the third as a study, were retained. However, unbeknown to the eye, each of these rooms was marginally reduced in size by as little as 600 X 600 millimetres. This allowed for a 1.8-metre-long laundry accessed from the main passage. There was also sufficient room to slightly expand the bathroom.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 3

While these subtle changes can’t be detected, there is a dramatic change with the transition to the new wing, comprising the separate lounge, dining area and enclosed verandah. Japanese inspired, FIGR has masterfully created a tranquil and understated living area that is bathed in light. The architect used a series of timber-battened screens and glazing to allow for both filtered light and privacy.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 4

From the outset, FIGR was keen to create different experiences in each space. The living area, for example, features Victorian ash above the ‘picture rails’, evocative of many period homes. However, fibro cement sheets, rather than plaster, feature on the walls. And to ensure northern light filters into the living room, once the darkest spot in the house, highlight windows together with pitched timber-lined ceilings act as beacons for the light. Rather than simply a doorway into the open plan kitchen and dining area, FIGR inserted a ‘threshold’ of black stained timber to walk across.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 5

The kitchen and dining area also has a strong Japanese sensibility, with the southern verandah covered by translucent acrylic and timber slats. The exterior wall, stained black, allows for herbs and artifacts to be displayed.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 6

The other skill brought to this renovation is the sense of touch. Raw materials, such as fibro-cement used to line walls, are beautifully contrasted with richer and more luxe materials, such as the bronze mirror used for the kitchen’s splashbacks.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 7

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden. The window seats/lounges, designed for both inside and out, allow the family to spread out inside while feeling as through they’re relaxing in the back garden.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 8

While this design appears relatively simple, it is considerably more complex. One can appreciate the number of schemes that took the design to this point. “It was important not just to create spaces, but spaces that felt exciting to be in,” says Artemenko, who feels that we’re spoilt for space in Australia. “You need to see how the Japanese or even the Europeans live, to see it’s the quality, rather than the amount, of space that you really need.”

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 9

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 10

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 11

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 12

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 13

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 14

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 15

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 16

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage 17

- Advertisement -

St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina ...

Chelmer House Renovation by Dion Seminara Architecture

Chelmer House is a contemporary single-family house renovated by Dion Seminara Architecture. Situated in the western Brisbane suburb of Chelmer, this gorgeous home has seen...

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

Ross house sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. The bold form of Ross house is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

Backyard Reading Retreat Away from the Noise and Chaos of the City

Even those who adore city life need a place to unwind away from the hustle and bustle. It certainly doesn’t hurt to relax alone with a good book in a backyard reading retreat, or to hang out with friends and family around the fire pit or with a dip in the hot tub.

Elemental House in Vermont / Elizabeth Herrmann Architecture + Design

On a rural hillside property encircled by fern-carpeted woods with breathtaking Green Mountain views, owners of the Elemental House envisioned a home enveloped by nature where they could relax with family and friends

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

SB House / Pitsou Kedem Architects

SB HOUSE it is building envelope architecture serves as the generator, trolling the exact dosage between interior and exterior relations, climate and considerations of privacy, rising from the ground, surrounds the spaces required and return to the ground in the packaging ...

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space

This 1,800 sf condo renovation is about maximizing efficient use of space. Custom built-in solutions include a sliding desk that converts a den into a guest room, and display niches for the client’s personal curio collection. One of the defining built-in features of this project was the flush-faced millwork with cut-out pulls.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains. The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic "frameworks".

A Prefab Retirement Home on the Top of a Mountain

We came in contact with the DH House through a very close client, who wanted to build a special affordable budget retirement home for him and his wife. With this as the starting point, the project takes a simple form with many low tech design strategies to reach its current state.

Greenacres Residence by Austin Maynard Architects

Greenacres is Austin Maynard Architects first completed project in New South Wales. Unable to save the original dilapidated house, a new home was constructed on the steep block, a topography that set new and exciting challenges.