Family House Jarovce – a House for Grandparents and Nine Grandchildren

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren

Architects: Compass Architekti
Project: Family House Jarovce
Project Team: Ing.arch. J. Benetin, Ing.arch. M. Gašparová, Ing.arch. M. Grébert, Ing. MGR.ART. J. Kurpaš
Location: Ladislava Batthyanyho street, Jarovce, Bratislava, Slovakia
Area: 160 sqm
Photographer: Boysplaynice / Jakub Skokan and Martin Tůma

Description by architect: The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m2. To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 1

House for parents Is exactly that kind of commision which could possibly harm your relationship with your family or with your work. Or even both. Fortunately in this case, things went against the odds.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 2

We received only three basic requirements: a small house, no stairs and lots of space for nine grandchildren.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 3

Our answer to the this is the composition of a green atrium complemented by the house. The house shaped in a form of the letter L defines the atrium on its two sides. The south part of the plot is opened to the sun, while the northern part is taken by the house.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 4

The horizontal concrete roof slab is omnipresent and connects seamlessly all spaces in the house. The slab leans from the interior to the exterior and leads the narrative of your visit to the house from the very entry part to the most intimate parts of the house. The cantilevered part of the roof is set to regulate the solar radiation and interior climate according to the sun path.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 5

At the intersection of two wings, the roof slab is filled with large radius. This curve creates much wider area of the terrace. It is the perfect spot for dining, the place that integrates the garden and the interior. And to be hones, it looks good on the pictures too.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 6

The family house Jarovce is divided very traditionally into two parts. The day part and the night part apart. The day part is transparent, connected to the garden and easy to comprehend. Here, the grandchildren are still visible and supervised. The night part is located behind the wooden wall and is accompanied by small private garden. This garden serves as a quiet refuge in opposition to the noise and atmosphere in the atrium.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 7

The design of the interior further develops the spatial concept of the house. It is dominated by a mutual relationship of seamless roof, grey floor and long walls cladded in oak. These basic elements define the space which could be randomly occupied by people objects and furnishing.

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 8

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 9

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 10

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 11

Family House Jarovce - a House for Grandparents and Nine Grandchildren 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Hawthorn House: A Refurbishment and Extension of an Existing Dwelling in a Victorian Transitional Style

The intention was two-fold, firstly to lengthen and consolidate the experience of the original Hawthorn house by extending the formal corridor to a third bay, and restoring the original ceiling height and heritage detail throughout.

Starry Light – constellation lamp collection

Starry Light is a constellation lamp collection born from the collaboration between the graphic designer Anna Farkas and interior designer Miklos Batisz. This collection...

Apartment for a Musician / Architect Štěpán Havlík

The subject of design is the furnishing and facilities of a part of the apartment for a musician and his partner. The space in question is a new apartment on the second floor of a new apartment building in Ústí nad Labem.

South Fourth Street House by Bercy Chen Studio

Designed by Bercy Chen Studio, the South Fourth Street House is a 3000 square-foot single-family residence located in the lively neighborhood of South Austin. The...

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

From the outside, Hansen Road House is an anonymous, almost austere, monumental facade anchored deeply into the hillside on a waterfront property.