Attic Flat in Bratislava – Rhapsody in White by at26

Attic Flat in Bratislava

“Rhapsody in white” is a 92 sqm attic flat renovated by Slovakian studio at26. The flat is located at the top of block of flats dating back to 1920´s and it is situated close to the Center of the Capital of Slovakia – Bratislava.

Situated in an older neighbourhoods of Bratislava, formerly known as “Ziegelfeld“, the attic flat has an interesting historical context, being a mix of industrial and residential nature.

Attic Flat in Bratislava 1

Long before the beginning of the construction, the architects found a space in the attic of an apartment house, that was in a bad condition. For a long time, the attic had served as a pigeon’s nest and a place for drying clothes, which resulted in lowering the quality of space and construction. What followed was cleaning the space and analysing the condition of truss and bearing structures.

Attic Flat in Bratislava 2

Due to unsatisfying results, some of the original beams were replaced by new and together they form the new truss, which is essential part of the design. Upon the old joist, a new one was built which contained a layer of insulation. The whole roof is covered by steel sheeting with standing seams in the color of anthracite.

Attic Flat in Bratislava 3

With new roof standing, the authors had an Idea, that white color will be essential element in the whole apartment, visually enlarging its spaces. And at the top of it, white color will help unite different shapes of connected spaces throughout the interior. Also to improve the cubature of space, dormers were built in several rooms.

Attic Flat in Bratislava 4

The attic flat consists of an entry, a connected space of kitchen and living room, bathroom and corridor with technical area. There are also three bedrooms, which function can be changed over time to fulfill the everchanging requirements of the family.

Attic Flat in Bratislava 5

Stairs to the second floor, located in one of these rooms leads to the upper floor with inserted “Space module“ with high visual approach. This chill-out zone interacts visually with the living room through an opening in its wall. There is also a balcony oriented to the inside of the block.

Attic Flat in Bratislava 6

Adding a new lift was also a part of the attic reconstruction, which has noticably improved mobility of all the residents of the building. Design of the Attic on Česká street in Bratislava is trying to deliver the charm of an old Bratsilava quater with very simple and functional design and good sense for architectural values of surroundings and structure.

Architect: at26 Studio
Project: Attic Flat – Rhapsody in White
Team: Peter Kukucka, Branislav Loskot, Jaroslav Takac, Juraj Benko, Adam Kuzma
Location: Česká street, Bratislava, Slovakia
Area: 92sqm
Number of floors: 2
Photography – courtesy of at26

Attic Flat in Bratislava 7

Attic Flat in Bratislava 8

Attic Flat in Bratislava 9

Attic Flat in Bratislava 10

Attic Flat in Bratislava 9

Attic Flat in Bratislava 11

Attic Flat in Bratislava 12

Attic Flat in Bratislava 13

Attic Flat in Bratislava 14

Attic Flat in Bratislava 15

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Daisy Garden Rug – a Playful and Interactive Rug

The young designers from Joe Jin Design Company Ltd, a creative studio in Toronto, Canada, have imagined a playful and interactive rug that can...

Mews House Notting Hill by Louise Holt Design

Mews House Notting Hill is a renovation project completed by Louise Holt Interior Design in collaboration with James Lambert Architects. Project description: When our clients...

Mansard Apartment by the PAINTIT Architectural Workshop

This mansard apartment project is designed for a young family who loves comfort in general and comfort in the interior in particular. During project concept designing, our vision has perfectly matched to the client needs, that led to a great chemistry in our cooperation on the one hand and fruitful results on the other.

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.