Downtown Asheville Apartment by Samsel Architects

- Advertisement -

Downtown Asheville Apartment

Architects: Samsel Architects
Project: Downtown Asheville Apartment
Location: Asheville, North Carolina, United States
Year 2015
Area: 1160 ft2
Photography: Todd Crawford

This downtown apartment is a modern renovation in a historic Asheville building from 1905. Our design delivers a welcoming new home for the client, as well as for his extensive art collection. As both an artist and collector, the homeowner wanted a space that was not only comfortable to live and create in, but also one that provided the ideal setting for his diverse art collection. We met this challenge by incorporating thoughtful illumination and a sensible color palette.

Downtown Asheville Apartment 1

The original, cramped apartment floor plan was opened up and expanded to give the space a gallery-like atmosphere. The new space allowed for an added bathroom and bedroom. One of the bedrooms will be used as a painting studio. Modern lighting, primarily LED, was introduced to effectively light the art and the overall space. In the kitchen are custom suspended stainless steel shelves designed to provide uplighting for art objects as well as down lighting for the countertops.

Downtown Asheville Apartment 2

The color palette was selected to be subtle with punches of color. The walls, trim and interior doors are all off-white as a neutral backdrop for art. The exterior door, a bright modern hue of red, is surrounding by the historic granite exterior walls. The bright blue base cabinets delineate the hierarchy of the kitchen space, and provide a “pop” in the center of the neutral surroundings.

Downtown Asheville Apartment 3

Downtown Asheville Apartment 4

Downtown Asheville Apartment 5

Downtown Asheville Apartment 6

Downtown Asheville Apartment 7

Downtown Asheville Apartment 8

- Advertisement -

Estoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

This Estoril house was built in 1923 and is owned by the Portuguese architect Ricardo Morena, who faced one of the most difficult tasks for an architect, namely to redesign his own house.

Townhouse Development on a Tight Site in Melbourne

Typical townhouse developments often have poorly planned layouts, uncoordinated and unnecessarily complex building forms, and eclectic material palettes.

Five Wooden Cottages for Marlboro Music Festival

Project Name: Five Wooden Cottages Architect: HGA Location: Marlboro College campus, Vermont, USA Year 2015 Photography: Paul Crosby HGA Architects and Engineers has designed five wooden cottages in the Marlboro...

Wonderland Park Residence by Assembledge+

The Wonderland Park Residence is nestled in the famous hills of Laurel Canyon in Los Angeles, CA. The Wonderland Park area is a special enclave of mid-century residences that include neighbors such as Case Study #21 by Pierre Koenig built in 1959.

50 sqm Apartment in Central Tel Aviv by Danka Design

Planning and interior design of 50 sqm apartment in central Tel Aviv. The owners of the apartment did not want to make any drastic changes in the structure, so apart from the kitchen area, especially the wall that separated the kitchen space from the central space, there were almost no structural changes.

Well-Furnished Apartment Inspiring a Comfortable Lifestyle

The design of this well-furnished apartment focuses on how to achieve the ultimate texture ratio and balance in the relationship between the ceiling, the floor, and the wall in the shared space of the open dining room, light kitchen, and living room.

Flinders Pavilion House / Minett Studio

The client required a low maintenance house that would feel comfortable in scale for the couple and ‘open up’ for visiting guests whilst still allowing privacy and separate spaces.

Paddock House by Archterra Enjoys an Idyllic Rural Location

Paddock house sits exposed cross-slope, in a field of rye grass amongst grazing cattle and kangaroos with distant valley views to the north. The house connects to these views via a series of framed apertures in the volume of the house.

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension in Hampshire

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Bad Saarow House / Augustin Und Frank Architekten

Bad Saarow house is located in the southeast of Berlin, 70 kilometers from the center, directly on the lake Scharmützelsee. It is a weekend house, also planned for longer stays.

Winery and Tasting Room Designed by goCstudio in Lyle, Washington

COR Cellars is located on Old Highway 8 just outside of Lyle, Washington in the heart of the Columbia River Gorge. Within a designated National Scenic Area, the site offers stunning views to the east and west ...