Gafarim House: A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos

Project: Gafarim House
Architects: Tiago do Vale Arquitectos
Project Team: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, with Maria João Araújo, Camile Martin, Eva Amor, Hugo Quintela, Joanna Jakimiuk, Esra Arslam
Location: Ponte de Lima, Portugal
Area: 2949 ft2 (274 m2)
Engineering: Daengstudio L.da
Construction: Casas do Lima, Limiavez L.da
Construction Year: 2016-2018
Photography: João Morgado

This is a project of tense duality between vernacular principles and a neoplastic understating of shape, place and landscape. In a naturally fragmented and disconnected context, the Gafarim House offers monolithic, opaque volumes to the street, citing the compact, parallelepipedic masses of northern Portuguese popular architecture and adjusting its scale to the surroundings.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 1

It appears with autonomy in its context -an independent object among independent objects- and, in its economy of shape and detailing, it distances itself from the post-rural decorativism that is the norm in today’s Portuguese countryside.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 2

This exterior formal economy is contrasted with a generous, high-ceilinged, expansive interior space that incorporates the remote landscape. The entrance is a long transitional moment and a space in itself.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 3

Evolving from the exterior, covered arrival space to its interior extension, from shadow to light and from opaque to transparent, this progressive contrast is an important representation of the duplicities and contradictions that define the theme of the project.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 4

After the compressed, conditioned entering movement the space expands to a double-height volume that houses the social program of the house, reuniting under a same roof kitchen, dining and living room, citing the domestic organization of this region’s vernacular homes.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 5

This is a space of great transparence, relating through a generous glass wall with the plot and the wide Minho views.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 6

In spite of its transparency, opening to the northeast allows for a controlled relationship with natural light. Bathing in the morning light reflected by the water mirror and backlit by the infiltrating afternoon sun descending from the mezzanine, the changing natural light animates the architecture throughout the day and throughout the year.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 7

Without any explicit separation, the private section of the house develops autonomously, with all bedrooms faced towards the southeast. A small interior patio serves both the master bedroom and the bathrooms. This patio is a device that allows the creation of a space that, though formally inside of the house, is symbolically apart.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 8

Between vernacular and contemporary references, between blind volumes and open planes, the Gafarim House is a project about contradiction, opposition and provocation condensed in a simple, pragmatic structure.

Gafarim House A Northern Monolith by Tiago do Vale Arquitectos 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Passivhaus Retrofit and Extension of a Large Townhouse in North London

The clients’ brief for Lawford Road was to create a minimalist, intelligent, and energy-efficient refurbishment of a Victorian property, forming a family home that would allow spaces to adapt over the years.

BS House by Elias Rizo Arquitectos

BS House was built upon a relatively flat, treeless area. Unlike most of Tapalpa, which is covered with lush coniferous forests, the landscape surrounding the house appears alien; colored in ochres and sepias, and sprinkled with boulders and patches of high grasses.

AG Apartment by Duearchitetti

Located in Varese, Italy, AG Apartment is a residential project designed in 2016 by Italian studio Duearchitetti. The AG apartment is part of a building from...