facebook

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara / ShubinDonaldson

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara

This modern home is a 3-story 3 bedroom 2500 square foot residence designed by ShubinDonaldson on a hilltop in Santa Barbara, California. The site is an up sloping wedge shaped piece of land on a narrow lot. The Skyline Residence is designed for a young family with 2 children. The owner is an industrial designer intent on creating a home consistent with his design values: modern, functional and efficient yet comfortable. Also, his desire was to create a home with a limited palette of materials ultra responsive to the site constraints and view opportunities. The site provides 270-degree ocean and mountain views that the owner wanted to optimize. The home is an upside down home with the main living level on the top floor. Fully utilizing the site, the main living areas sits on the top 3rd floor with panoramic Pacific Ocean views looking south and west. The bedrooms sit on the 2nd floor and the service areas like garage and laundry bury into the ground floor.

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 1

The main challenge was to “wedge” this home into a narrow complex shape of constraints and opportunities provided by the hillside site, zoning requirements and neighborhood context. These constraints resulted in a unique formal solution deploying a concrete and steel structural frame to maximize the formal responsiveness of the structure.

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 2

Due to the complexity of the form, the material palette for the home was limited to wood, cast concrete, steel and glass. The Skyline Residence has a central stair that cuts up through the home with a skylight above that allows daylight to penetrate the home and light it from within.

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 3

Environmentally, the home is cooled passively by ocean breezes, lit evenly during the day by daylight, and Ipe wood screens minimize sun load on the extensive view windows.

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 4

The benign climate encourages an indoor-outdoor living style and the home flows onto strategically placed outdoor patios for outdoor living. Every square foot of this small site is used as living area, whether indoors or out.

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 5

The client, an industrial designer with a young family, desired a thorough design process and a carefully detailed design. He came to SD knowing that our design values were in sync and this stunning home is the result of a very productive and satisfying client/architect relationship.

Architects: ShubinDonaldson
Project: Skyline Residence
Partners In Charge: Robin Donaldson, AIA
Principals In Charge: Sieglinde Pukke, AIA, LEED AP
Project Architects: Robin Donaldson, AIA; Liz Hughes
Project Team: Liz Hughes, Kimberly Briolini, Kevin Moore
Location: Santa barbara, California, US
Area: 2500 square foot
Photography: Jeremy Bittermann

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 6

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 7

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 8

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 9

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 10

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 11

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 12

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 13

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 14

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Montalba Architects, the Santa Monica-based architecture firm behind notable projects including Headspace’s headquarters, The Row Melrose and multiple Equinox locations, recently completed a Southern California single-family residence designed to meld together indoor and outdoor programs by tethered courtyards and gardens.

St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina ...

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio

The Pine Forest House responds to a geometry of contrasts based on this theme: the nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.

Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches / Baukultur

Toronto-based development company baukultur/ca just recently completed the sustainable reinvention of a 110-year-old house into a contemporary, highly sustainable home and, even though strictly modern, its exterior complements the traditional Beaches neighbourhood.