Residential ArchitectureRenovation ProjectsVictorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family...

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Studio into a Bright Family Home

Architects: Granit Architects
Project: Broxash Road Victorian mid terrace house
Lead Architect: Tom Vincent
Team: Georgia Hamilton, Linzi Kettle
Location: Battersea, London, United Kingdom
Photography: Courtesy of Granit

Description by architect: Our clients purchased this Victorian mid terrace property with the intention of turning it into their first family home. Some poor historic remodelling had had a detrimental affect on the property and Granit were appointed to undertake the transformation.

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Studio into a Bright Family Home 1

The original kitchen felt cramped and oppressive and suffered from poor natural light. These issues were addressed by raising the ceiling and reconfiguring the layout of the space. The boiler and WC were relocated from the rear to the centre of the house allowing for a large set of glazed sliding doors (from Fineline) to be installed providing views and access to a re-modelled garden.

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Studio into a Bright Family Home 2

A low flat roof to the existing side extension was replaced with a pitched glazed roof flooding the kitchen with natural light. This glazed roof also provided borrowed light to the central reception room which was previously dark and uninviting. This space was transformed with a delicate colour palette and staining of the original timber flooring and bespoke joinery was built into the alcoves either side of the chimney breasts.

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 4

The original mosaic flooring in the hall was matched and continued throughout the ground floor. A carpet runner and stained handrail bring a sense of luxury to the fully refurbished staircase.

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 5

At first floor there was a large double height open plan living space. Consequently the property only had two small bedrooms despite a relatively generous footprint. This space was converted back into two bedrooms. and reclaimed fireplaces were re-introduced to suit the period of the property. We also converted a bedroom into a large family bathroom to the rear of the property. The free standing bath and marble flooring give the space a luxurious and spacious feel.

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 6

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 7

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 8

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 9

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 10

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 11

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 12

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 13

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 14

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home 15

Bellevue Hill House – Sydney’s Dress Circle by Luigi Rosselli Architects

Designed on a steep site, located just below the summit of Bellevue Hill, this substantial residence has been endowed with an eagle’s nest panorama. The harbour is Sydney’s stage set and here on this hill we sit in the dress circle of this theatrical city ...

Guest Houses 3.0 – New Hotel Rooms for Recreational Complex Verholy Relax Park

Guest houses 3.0 are the new type of hotel rooms in the hotel and recreational complex Verholy Relax Park. Having a cozy patio allows its guests even more privacy alone with nature.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The most beautiful discovery while working on Shy Citizen Apartment was definitely a natural stone wall in the bathroom, which gives it a very special touch – some kind of a reminder that despite the new appearance of the apartment is still part of the Castle Hill.

Red Barn by Thomas Kroger: Converting a Barn in an Attractive Holiday Destination

Situated on the western shore of Oberuckersee lake, Uckermark region, Germany, Rote Scheune (Red Barn) is an attractive holiday destination. Built in 1900, this...

Linea Apartment in Kosovo / Muza Creative

The Linea apartment was completed in 2018 in Suharekë, Kosovo, and it contains a surface of 174m2. The contrast between black and light pink is all that characterizes this home.

Related Articles