Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

- Advertisement -

Gran Caffè Torino / Puccio Collodoro Architetti

Project: Gran Caffe Torino
Architects: Puccio Collodoro Architetti
Location: Palermo, Italy
Year 2019
Photo Credits: Benedetto Tarantino

Refined, evocative and emblematic; these are the adjectives to summarize the latest project signed by the Puccio Collodoro Architetti studio.

Gran Caffè Torino / Puccio Collodoro Architetti

Placed inside an important historic building from the early 1900s, the Gran Caffe Torino is located near the central station of Palermo, at the corner of Via Roma and Via Torino, from which it takes its name.

Gran Caffè Torino / Puccio Collodoro Architetti

The analysis of the context allowed us to develop a specific design concept, evoking the romantic style that characterized the neighborhood in the early 1900s; in fact, its peculiar language has been conceived to recall the soft forms of the Liberty style, emphasizing the verticality that characterizes the rooms.

Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

The choice of materials, shapes and colors is therefore the result of the explicit desire to recreate an elegant city lounge, where residents and tourists could perceive the quality of the products, finding themselves in an evocative and original location worthy of their name. The use of the micro-perforated sheets in pastel green that run through all the rooms seems to recreate the parapets above the counter, certainly becoming the common thread of the project. The same sheet is applied in the antique pink variant on the back wall of the tea room, emphasizing the logo positioned above and acting as a head element.

Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

The design intervention takes place in four main rooms, besides the large technical surfaces, for a total of 190 square meters, clearly defined by the load-bearing structure, which is singular in its kind. This is in fact one of the first architectures built with a structure made of load-bearing bricks and a ribbed concrete floor. The particularity lies indeed in the important height inside the rooms, which has been deliberately emphasized with the use of vertical geometries visible also from the outside thanks to the large windows in all the rooms. The entrance area is strategic because of its corner position, which allows you to perceive the entire space from a single point of view. Proceeding from the checkout area you will arrive at the pastry shop characterized by an prominent display counter with a totally visible laboratory behind it. From here you get to the last large room used as a tea room and characterized by a geometric composition of micro-perforated sheet metal elements that frame a small display and the lighting system. The back wall is emphasized when seen from a specific perspective where the two large windows contrast with the soft geometries of the metal elements, and ends with the large back wall where the logo, also conceived with the soft shapes present in the entire intervention, dominates the large curved panels in antique pink.

bar / Puccio Collodoro Architetti

It wasn’t easy to find the appropriate synthesis among geometries, colors and materials, able to re-propose the concept of Gran Caffe Torino in a contemporary key, without ending up to be excessive and out of context. The main objective, shared with the client, was to restore an iconic “city lounge” for this part of the historic city.

plan

Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

bathroom / Puccio Collodoro Architetti

Gran Caffe Torino / Puccio Collodoro Architetti

 

- Advertisement -

Vacation house with a retractable glass facade/ Bloem en Lemstra Architecten

This vacation house is located on the Dutch Vlieland Island and it was designed by Bloem en Lemstra Architecten. The house occupies an area...

Elegant parisian duplex representative for Sarah Lavoine’s style

Situated in the attic, in the first arrondissement of Paris, between Rue Saint Honore and Tuileries, this apartment is representative for Sarah Lavoine's style....

Casa Cook Kos Inspired by the Greek Island Architecture

Situated within a serene stretch of rural beachside on the Greek island of Kos, Casa Cook's second retreat was designed with a sense of community and slow-living in mind. Akin to a historic Greek village and their labyrinth of cubist houses

120 Allen Street in Manhattan / Grzywinski+Pons

120 Allen Street located on the Lower East Side of Manhattan and is comprised of sixteen furnished studios and four furnished apartments with a...

Walker Warner Architects Designed Three Unique Wine Tasting Pavilions for a Vineyard

The Quintessa Pavilions  are the newest addition to the Quintessa Estate, a winery and residence designed by  Walker Warner Architects. The result is three, unique wine tasting pavilions that can be utilized year-round despite the weather.

Vanke Duplex Villa / ONE-CU Interior Design Lab

With consumption upgrade permeating the field of upscale residences in China, aesthetic style of architectures, interior design & decorations as well as supporting services have become key considerations for high-net-worth individuals as purchasing a residence.

Waterfront Modern Retreat Overlooking Peconic Bay in the Hamptons

Situated atop a bluff overlooking the Peconic Bay, this waterfront modern retreat offers dramatic views across the bay into the horizon; yet, it is decidedly humble with its natural surrounding. The five-bedroom house is designed for a multi-generational French family as their vacation home in New York.

Mar Vista Art Studio by Hsu McCullough Architecture

Mar Vista project is a detached art studio with loft over a garage in the Mar Vista neighborhood of Los Angeles, CA. This new...

Denver Hilltop House Designed to Support a Growing Family

Distinctly current, modern and warm, this 6,132-square-foot home in Denver’s Hilltop neighborhood was designed to support a growing family, comfortable and casual gatherings, and free-flowing circulation between interior and exterior living spaces.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

The Efjord cabin reflects two very different situations and the natural terrain. There are a couple of neighbouring cabins positioned on the south-east side of the cabin and the very private views on the western part of the plot.

Naranga Avenue House by James Russell Architect

A Queensland home paying homage to breezeblocks and the style of the 1960s. Naranga Avenue House uses an extruded Miro brick from Austral's La...