K House Designed like a “Cube” by Blatman Cohen Architecture & Design

- Advertisement -

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

Project: K House
Architects: Blatman Cohen Architecture & Design
Lead Architect: Vered Blatman Cohen
Location: Moshav Herut, Israel
Area: 360 m2
Year: 2018
Photographs: Amit Geron, Yahav Trudler

In recent years, the Sharon Plain underwent a dramatic transformation, and its small villages were reinvented as communities that mix agriculture, orchards, and suburban private houses. At the same time, spatial planning, land parcellation, and planning restrictions imposed by local municipalities successfully preserve the characteristics of a quiet and green countryside.

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

K House exemplifies how architecture meets high urban design standards while taking into account the landscape of its rural surroundings. Vered Blatman-Cohen designed the house as a “cube” that was dropped onto the narrow, elongated plot. The land’s topography, which is characterized by a slope, was utilized in the construction of another structure that serves as a studio and fitness room with a rooftop pool. Half below ground, it is open in the lower level and hidden in the upper level.

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

The K family consists of two parents in their sixties and three adult children who visit often. Alongside the family’s love for hosting family and friends, it was vital to maintain maximum privacy inside and around the house. The house is designed as a deconstructed cube. The deconstruction of the mass is manifested both in the internal layout, dividing the space with inner patios, and in the outer shell with the design of simple and elegant integral mashrabiyas, based on built beams.

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

The mashrabiya motif recurs throughout the house on the ceiling as a pergola and as an external wall. The combination of inner courtyards with mashrabiya screens offers a barrier and privacy, both inside and around the house. The beams’ size was designed so that in hot afternoons they offer shade. In addition to protection from the sun, at certain hours of the day, the shadows blur the boundaries and add another dimension to the architectural mass.

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

The white cube concept is softened in the interior design with the extensive use of wood and organic palette. Thus, all the utility functions in the master bedroom (closet, ensuite bathroom, and work area) are defined by a wood-clad floating cube. The floor is made of large brushed stones slabs and the furniture is modern and simple, combining wood and textile in natural tones.

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

The exceptional nature of the K House is revealed in the back of the house, overlooking the farmlands in the south, in the connection with the steep topography through the development of terraces and the extensive use of vegetation. The house is located on the high level, seeing but not seen. The spaces in the lower level are visible and open into constructed beds with seasonal vegetables, vine, and fruit trees, creating an organic connection with Sharon’s agricultural landscape.

living room, Blatman Cohen Architecture & Design

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

bedroom, Blatman Cohen Architecture & Design

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

bathroom, Blatman Cohen Architecture & Design

outdoor, Blatman Cohen Architecture & Design

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

pool, Blatman Cohen Architecture & Design

K House Designed like a "Cube" by Blatman Cohen Architecture & Design

- Advertisement -

Contemporary Pavilion Residence with Linear Swimming Pool

Although from afar it seems one-leveled, this contemporary pavilion residence – which sits on a platform that rises 60cm above ground level - has another level dug underground.

This Los Gatos Modern Home Has Shou Sugi Ban Style Exteriors

This Los Gatos modern home, which also involved extensive remodeling of the existing modern residence located high above Silicon Valley, was inspired by dominant images and textures from the site: boulders, bark, and leaves.

Greenwich Garden Studio / MW Architects

The Greenwich Garden Studio is partly built from bricks reclaimed from the old washhouse and garden walls and the openings which are glazed with ‘crittall’ style doors and windows.

Twin Peaks House / Substance Architecture

The Twin Peaks house was organized with the upper, entry level containing the “public” spaces, reserving the lower level for “private” bedroom spaces. In turn, each floor is developed with service spaces toward the southern, street side of the home, ...

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project. The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage.

TV House is Made Up by Different Volumes Centered Around a Green Space

TV House is a single-family home designed by Bruno Vanbesien Architects in Eseene, Belgium.  Description by Bruno Vanbesien Architects: The client initially dreamt of a house made up...

Gavarres Weekend Home – Spectacular Renovation of an Old Farmhouse

Surrounded by cork oak forests, the Gavarres Weekend Home rests on a hill between the Catalan city of Girona and the Costa Bravo. Original stone walls,...

Rusted Steel Cladding House with Crafted Interior Finishes

A lifetime spent in the boat-building industry provided the inspiration for this rusted steel cladding project. The location at the margin of the bay and exposed to the elements – wind and ocean called for a rugged response.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House in Stockholm’s Old Town

Studiomama have created two stunning loft apartments in Stockholm’s medieval old town Gamla Stan. The 200sqm apartments started as derelict office space on the...

Library House: contemporary architecture and nostalgic air

Wishing for a quiet place away from the crowded city, the owner of Library House wanted a more generous space, a verandah to watch...