Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Project: Grasshopper Courtyard Studio
Architecture: Wittman Estes (Matt Wittman and Jody Estes)
Construction: Greg Winger Construction, Western Sound Concrete Works
Location: Seattle, Washington, United States
Photography: Nic Lehoux
Photos and text provided by Wittman Estes

The Seattle housing shortage has increased pressure on single family neighborhoods to provide more usable space on limited single family lots. Normative new housing demolishes existing small buildings and replaces them with ‘Seattle Modern Boxes’ that maximize building size and density within zoning setbacks.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house (the lot is 4,500 square feet), a multifunctional 360-square-foot studio was added along the rear alley. The resulting interstitial space formed a private terrace open to the sky. This courtyard urbanism tripled the usable square footage of the site by blurring the lines between indoor and outdoor space. A central silk tree provides dappled shade in summer. The illusion of a much larger property is created through ‘borrowed landscape’ from adjacent trees and sky above.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Inspired by ancient Chinese south facing courtyard housing, the central paved terrace is a protected private area for dining, entertaining, lounging and year-round play. The wide covered walkway to the north sometime becomes informal seating, at other times a stage for children’s performances. The open plan studio is programmatically indeterminate to encourage maximum flexibility. Future uses include visiting guests, short term rental space, utility/workshop space, and play space for the main house. A pavilion roof, floating over volumes that house storage, bathroom, laundry, and future kitchen, extends to form a carport and outdoor workshop space. The north side of the studio is a library and lounge, with shelving built of repurposed MDF tabletops and plywood. The bathroom is built with outdoor materials of cedar and ipe that can get wet and weather naturally. The open-slat wood floor drains below, and clerestory windows allow natural light through the studio and into the courtyard.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

The interstitial zones between the studio and outdoors are defined by masonry walls, wood decks, and are protected from the weather by large pavilion roofs. A boundary wall of constructed and landscape elements screen the adjacent neighbors, creating a private oasis in a dense single family neighborhood. A concrete block wall retains the grade change and screens the alley from view. The studio is a boundary in itself, filtering alley views while light streams through the clerestory.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

The little studio is adaptable to a multiplicity of uses and family arrangements. The flexibility of a small building footprint and large private outdoor space maximizes and integrates the use of the entire property. As a response to urban resource scarcity, it encourages rethinking the arrangement of the single-family lot and offers Seattle an alternative density for the future.

outdoor, Wittman EstesThe carport, located off the back alley, has gates built of reclaimed fir that match the studio’s wood screens. Steel columns, long wood beams and rafters were salvaged and repurposed from a nearby 1960s church carport. The pavilion-style roof provides a covered carport and work area for indoor/outdoor projects and opens onto the alley.

bathroom, Wittman Estes

planlibrary, Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

terrace by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rammed Earth Extension to a Californian Bungalow

This design for a rammed earth extension to a Californian Bungalow goes back to personal key experiences of places. However, I was less interested in a building itself but the interaction it generated and asked why. That was our starting point.

Taula House – Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House is a single-family residence designed for a multi-generational family in the Preston Hollow Neighborhood of Dallas, Texas. The name “Taula” House is derived from the Sanskrit word meaning “Balance.”

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture

The Reddish residence responds to the site by acting as a moderator between interior spaces and the landscape. Arcades, overhangs, courtyards and site walls articulate that relationship. An arcade marked by a gesture to the street bisects an entry courtyard.

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.