Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple

- Advertisement -

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple

Architects: Estúdio BRA
Project: Guaruja Flat
Author Architects: André Di Gregorio, Rodrigo Maçonilio
Design Team: Julia Lazcano, Alanna Scarcelli, Júlia Brückmann
Location: Guarujá, Brazil
Area 96.0 m2
Project Year 2017
Photography: Maíra Acayaba

From the architect: This Guaruja flat is the new address of a retired couple on the coast of São Paulo. The architectural intervention in the existing space was based on the decompartmentalization of the environments that were once fragmented did not represents the lifestyle of the residents.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 1

After renovation, kitchen, dining room, living room and balcony have become a single space, allowing different possibilities of use in day to day. The subtraction of part of the walls provided, besides the visual permeability, the best air circulation throughout the social area.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 2

The apartment is now organized in four different boxes of uses, marked by four different colors and textures: wood, concrete, white and blue.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 3

The wood at the multifunctional furniture designed by the architects, marks the interaction between living and dining room. The furniture is support for electronic appliances, drawers, bar and living sofa. Already at night that furniture works as a large lamp.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 4

The concrete present in the walls and at the doors, evidences and organizes the program destined to the couple and their son. The white color organizes the program for guests, there are always friends who come to spend the weekend at the beach and enjoy the company of the couple. The blue color marks the volume of the kitchen and laundry area.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 5

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 6

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 7

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 8

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 9

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 11

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 10

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple 12

- Advertisement -

Mixing Architecture Styles to Fit San Francisco’s Design Vernacular

Charming cottage style in the front. Cool modern multi-level design in the back. We renovated this 4500-sf family house, located in San Francisco, to maximize views while preserving the architectural integrity of the neighborhood.

Gitarren House Renovated by Bijl Architecture in Sydney

Perched on a steep block with majestic harbour views, the clarity of the original Interwar cottage interiors had been muddled by decades of ad hoc alterations. Our brief was to rethink and rearticulate the flow of the whole home with its more substantial ground floor level and a renewed lower ground floor level music room and cellar cut into the incline of the steep site.

Private Office Design in Newcastle by Oktra

Oktra’s client is the number one alarm system supplier in Europe and, as part of their commitment to the UK market, they wanted to open an operational centre of excellence in addition to their HQ in London.

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

The Shelter Island pool house was designed as a retreat and relaxation space for a busy mother and daughter duo. The footprint of the building is minimal - large enough to entertain some guests, but small enough to remain intimate when just two or three people are using the space.

Industrial Style Workspace / Roy David Architecture

Architect David Roy has designed new offices in Tel Aviv for Jelly Button Games and Hamutzim Studio. The architect’s description The new workspace designed for, Jelly...

New Canaan Retreat for a Landscape Architect and Her Family

Situated on the edge of a protected wetlands area, the New Canaan Retreat offers a flexible and multi-purpose space for a landscape architect and her family. As an office, poolhouse, studio, or space for entertaining, the modular home offers oblique views up and down the wetland valley.

Grow Box – Steel House by Merge Architects

Grow Box is a 1,975 sf home in Lexington, Massachusetts, designed by Merge Architects for an MIT University Professor, his wife, and their young son....

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Rather than build a fortress against the elements, we designed Zinfandel house with an ethos of opening up to the environment, and participating in a deep and respectful dialogue with the land.

10 Degree House by Höweler + Yoon Architecture

Occupying an extremely narrow lot, considered undersized and therefore almost ‘unbuildable’, the 10 Degree House is wedged into the site tapering to accommodate sightlines and setbacks.

Torquay House: Captivating Combination of Concrete and Warm Wood

Torquay house is a gorgeous concrete house completed by Auhaus Architecture, an award winning design studio operating in Melbourne and the Bellarine Peninsula. Description by...