Residential ArchitectureLoftsGym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

Project: Gym House
Architects: Eklund Terbeek architecten
Design: Eklund Terbeek
Project architects: Jenny Eklund, Dominique ter Beek
Location: Rotterdam, The Netherlands
Size: 250m2
Year 2019
Photography: René de Wit

The Gym House is situated in the gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North. The dwelling, for a family of four, consists of the ground floor gym room and an adjacent hallway and storage zone. Starting point for the design was the limitations of the site in terms of light and privacy, and the exceptional dimensions of the main space.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The ceiling height of more than five meters offered possibilities for adding new intermediate floors and more intimate areas. Due to the preservation of a large existing mural on the façade opposite the entrance, the possibilities for adding windows was limited, and with two facades facing the street, privacy was an issue.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The spatial organization is largely determined by the decision to situate the main living area by the large front façade windows, while at the same time realizing a direct connection to the garden through a series of new openings and placing bedrooms where it was possible to add windows. A closed box containing the individual private spaces is placed in the double height space.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The children’s quarter on the ground floor has two separate, partly double height bedrooms and a shared walk-through playroom and bathroom. On top of the children’s area the calm and secluded master bedroom with en suite bathroom is situated. Stepping out of the master suite, a balcony with a small lounge area provides an overview over the living space.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The living room podium creates a lookout spot on level with the original windows, and doubles as an xxl work desk and a storage unit. From here, the entresol balcony can be reached via a large floating stair. A second hidden stair behind the kitchen creates a fast sneak route and a circular promenade through the dwelling.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The extraordinary dimensions of the space required a few large gestures. The original load bearing beams have been exaggerated in size, and together with the balcony, the podium and the kitchen island they form a dynamic composition of horizontal elements that tie the different parts of the dwelling together, emphasize sightlines and encourage movement through the space. The materialization of the apartment is characterized by a light and soft colour scheme with graphic accents.

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

Walls, ceiling and beams are rendered white and the ceiling is partly clad in sound insulating boards which adds texture and gives the large space a pleasant acoustic. Interior elements, such as the oversized floating stair and wall panels in oak wood provide warmth and a sense of continuity. The long kitchen island with its white carrara marble countertop adds subtle shades of white and light grey. Upstairs in the master bedroom, the oak floor is complemented by the travertine marble in the en suite bathroom.

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

loft apartment

A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

Bright Family Home Designed Behind Historic Façade

When Stijn and Annemie bought the listed school façade (anno 1908) with the vacant piece of land behind, they were already the fourth owners in a row. The other buyers hadn't found a proper solution to build a contemporary house behind this facade.

Casa Kwantes in Rotterdam / MVRDV

Architect: MVRDV Project Name: Casa Kwantes Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Frans de Witte, Herman Gaarman, Arjen Ketting and Brygida...

Cloud Nine Bedroom by Studio Gabriel Bordin

The space was designed for the 2019 CASACOR SC and can be described as a "living bedroom". The 40m² room is an invitation to rest and comfort. The name comes from the expression "to be on cloud nine" which represents a state of happiness and satisfaction.

Modern Bungalow House in Kuala Lumpur Renovated by Fabian Tan

Nestled in a high-end enclave at Kuala Lumpur, this bungalow house is an ancestral residence that is home to a young family. Their brief was to modernize the home while preserving its existing layout and form to conserve their familiarity and comfort.

Related Articles