Ha Long Villa, Vietnam / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Project: Ha Long Villa
Architects: Vo Trong Nghia Architects
Location: Ha Long, Quang Ninh, Vietnam
Site area: 514.0m2
Footprint: 231.5 m2
Year: 2020
Photo Credits: Hiroyuki Oki
Text by Vo Trong Nghia Architects

Vietnam has an abundance of nature and townscapes that are registered as World Heritage Sites. Economic growth due to the increase in tourism has raised the standard of living but has also given way to reckless development by clearing away nature. To tackle this situation, we want to create a house that will connect people and nature. Ha Long, home to Ha Long Villa, is a beautiful coastal city in northern Vietnam, 160 km northeast of Hanoi. It is also home to the UNESCO World Heritage Site of Ha Long Bay. In particular, it is a city abundant with local industries such as fisheries and coal mining, and it is a region that is rapidly developing alongside its tourism industry. The site is near the coast and overlooks Ha Long Bay with a landscape made of thousands of large and small rocks.

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

In such a rich setting, we have designed a sustainable home that exists in harmony with the surrounding environment and seeks to become part its landscape. The main concept of the house is to create space where people can live in a forest.

plan

In creating a surrounding forest, the house is comprised of a pentagon within a pentagon that establishes spatial layers of interior and semi-exterior spaces filled with greenery. This composition creates deep shadows as part of the double skin green façade against the hot tropical climate. This buffer space between the interior and exterior spaces protect the house against the hot climate and noise. Every semi-exterior space is connected by the main spiral staircase. There is a spatial sequence from the outside to the inside, from ground to roof, and through the semi-exterior space with a large window and plenty of greenery to feel the rich natural landscape and city view from different angles.

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

The semi-exterior space connects the interior and the terrace part of the garden, and is a place to promote various living activities. It is a multi-purpose space which serves as a connection between each space. It is a place for gardening, sightseeing, sitting, walking and it also connects to the living space. These distinctive space offers residents options in their daily lives, like whether to dine inside or outside on a particular day. The various movements in the resident’s lives are also conveyed to the neighborhood through exterior of window façade.

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Exterior walls are made by rough exposed concrete which creates an impression of stone found in Ha Long Bay. The greenery in the semi-exterior spaces casts shadows on this strong facade, creating an ever-changing appearance over time. The contrast between the rough concrete and soft trees expresses a unique impression to the outside. Additionally, with dozens of plants planted on the roof, we create an area several times larger than the original green area.

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa is one of the prototypes of “House for Trees”, which is a series of residential projects. The aim of the series is to bring green spaces back into the city, and to design as much greenery as was present in the original landscape to provide a healthier life to people living in the city. Due to the simplicity in the concept, the idea of “House for Trees” can be multiplied almost anywhere in tropical climate regions.

living room / Vo Trong Nghia Architects

As part of the vast landscape, Ha Long Villa harmonizes with the natural environment. And Ha Long Villa aims to be a space where people return to living surrounded by nature.

plan 1

dining room / Vo Trong Nghia Architects

bedroom / Vo Trong Nghia Architects

interiors / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Ha Long Villa / Vo Trong Nghia Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Caballero in Barcelona – 35 sqm Turned into a Nice House

Casa Caballero was completed in October 2015 by Spanish studio Agora Arquitectura. The house is situated in Barcelona and has an area of only 35...

Woori Apartment / Inbetween Architecture

Located on the first floor of a 1960s apartment building in the leafy Melbourne suburb of Toorak, the Woori apartment has canopy views and a sense of privacy rarely found in such a location. The rooms are generous, but the 1980s renovation was looking tired.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension.

Old Belgian Farm Restored and Modernized by JUMA Architects

JUMA Architects beautifully integrated the entrance door and converted the connecting volume between the two wings of the house into a symmetrical whole, with solid wooden beams that support the new awning.

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral

Trevose house is a home for a large family, designed by Singapore-based AD Lab Pte Ltd. Description by AD Lab Pte: Situated at a corner...

At Will Apartment, Combination of Elegance and Industrial Design

At Will Apartment - interior design project realized by Ganna Design Studio - is distinguished by the combination of elegance and raw industrial elements. Apartment is located in Taipei, capital of Taiwan.