Treetop House / Ben Callery Architects

Treetop House, Ben Callery Architects

Architects: Ben Callery Architects
Project: Treetop House
Location: Melbourne, VIC, Australia
Area: 280m2
Photography: Nic Granleese

Description by architect: Treetop House explores architecture that responds to its environment pragmatically but also emotionally, allowing a young family to connect with their leafy surrounds.

Treetop House, Ben Callery Architects 1

Our clients, a family of five, wanted a house that would foster connections within the family whilst providing spaces they could retreat to. They wanted their house to engage with the elements to provide natural comfort, and to embrace the stunning treetop views in the parkland to the rear of their site.

Treetop House, Ben Callery Architects 2

This really sparked our interest, because we think the next level of sustainable design (in addition to practical passive solar techniques, active engagement and sustainable technology) is creating deeper human connection and understanding of the natural environment and our place within it.

Treetop House, Ben Callery Architects 3

The house is designed to amplify the view of the surrounding tree canopies in order to encourage such connections. The height of the kitchen’s raised ceiling frames the treetop views while letting natural light pour in. The clerestory window providing intriguing glimpses to activity on the rooftop deck. This all creates this captivating sense of wonder in this kitchen – the space where the family comes together and radiates from. Lower ceilings in the adjacent spaces provide a sense of safety and coziness. Meanwhile these adjacent spaces are also the zones where family members disperse to pursue their own interests separately while remaining connected with each other.

Treetop House, Ben Callery Architects 4

Upstairs, a turf roof – like an infinity pool in front of an ocean horizon – brings the greenery of the park right into the house. Although not actually trafficable, the sight of the turf creates a feeling of possibility and wonder that stirs the senses.

Treetop House, Ben Callery Architects 5

The cantilevered roof deck draws the occupant out into the treetops within the relative safety and comfort of a high glass balustrade, provides a sense of refuge that heightens the emotional response to that all-important view.

Treetop House, Ben Callery Architects 6

Importantly, the underlying principles of sustainable design are still present. The courtyard layout brings warming winter sun into the living rooms over a tall two storey neighbouring roof. The raised ceiling over the kitchen catches more northern sun and southerly breezes. The occupant is encouraged to actively engage with the elements, operating the openable windows and electric external blinds as needed in response to the moving sun and shifting breezes to create natural comfort within the house. The house is also specced out with solar power, underground water tanks and thermally efficient materials.

Treetop House, Ben Callery Architects 7

Treetop House, Ben Callery Architects 8

Treetop House

Treetop House, Ben Callery Architects 9

Treetop House, Ben Callery Architects 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

River North Loft in Chicago / Foster Dale Architects

Located in Chicago, River North Loft is the result of collaboration between Foster Dale Architects and Marcus Design Studio. Project description: Our client purchased this...

Teke House Architecture Integrates Active and Passive Sustainable Solutions

The Turkish architect Onur Teke has designed Teke house for a retired couple who yielded to “the pull of the land” and settled in...

Steampunk House by Razvan Barsan + Partners

Razvan Barsan + Partners have designed Steampunk House, located in Pipera, Romania. Description by Razvan Barsan: The interior invites us on a steampunk journey aboard...

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

The project is built over 2 plots of land located in the affluent and matured residential enclave of Damansara Heights, Kuala Lumpur. The average residential plot in the area has a lot size of 600m2 with a standard double-storey house built in the 1980s. The houses were of a small built up and generic.

New York Loft in the Former Police Headquarters / RAAD Studio

This unique New York Loft was designed by RAAD Studio, an award-winning Manhattan-based design firm with a portfolio of over 100 completed projects. This loft is located...

Flipped House by Atelier RZLBD

The product of a gut renovation and second-storey addition to an existing brick bungalow on the south-west edge of the Knob-Hill Park in a residential neighbourhood in Eglinton East on the border between Toronto and Scarborough, Flipped House is a two-storey property designed for a developer looking to offer real estate buyers a modern, turnkey home