Hadar Hus – Modern Rural Home on the Coast of Norway

Hadar Hus

Designed by Asante Architecture & Design, Hadar Hus is a small house on the coast of Norway, just next to the water, overlooking the neighboring islands and the Norwegian Sea. The house is part of the project Bygda 2.0, a rural development project on the island of Stokkøya, focusing on developing modern Norwegian houses into a dynamic village. Businesses and research activities are combined with places to live, work, enjoy and relax. Architecture, sustainability, and exceptional cuisine are in focus.

Our client, a chef on the same island, decided to settle down and to be surrounded by this beautiful landscape and concept. His dream was a small house where he could overlook the sea from all of his rooms. It turned into a house that co-exists in perfect harmony with nature. At night he can watch the full moon lighting up the sea, reflecting its bright light into his living room. He can enjoy the northern lights while taking a bath in his bathtub that is submerged into the rocks. He can even fish from his balcony.

Hadar Hus 1

The house is separated into two units. The lower unit consists of the entrance and bathroom, and the higher unit consists of the kitchen, living room and a loft situated over the kitchen. These two units are slightly offset to each other. This shift causes the front of the house to naturally have an inviting open space for the entrance towards the road, while creating at the back of the house, intimacy and privacy for the bathroom’s facade that is facing the water. The kitchen window, by the entrance, is framed with firewood storage possibility. There are smaller windows towards the road and large panoramic windows towards the water.

Hadar Hus 2

The house is constructed of wood and has a wooden siding that is incorporated not only on the outer walls but internally as well. The façade has to endure harsh weather and thus it is constructed with maintenance free burned wood, a traditional Japanese technique incorporated into the Norwegian context. Part of the house is standing on wooden pillars, overhanging the steep rocks that lead down to the water, and the other half is a concrete slab on solid ground. The roof is made of sedum grass, adding some greenery to the rocky landscape. The heating system is a modern wood stove with water jacket that works alongside a solar water heater.

Hadar Hus 3

Wooden panels with different treatments offer a variety of color for the interior of the house. Floor tiles enhance the entrance and the bathroom flooring. The bathtub is clad with the same tiles as the ones used for the bathroom floor. It is submerged into the floor to give an undisturbed and uninterrupted view of the nature outside giving a feeling of stepping right into the landscape. The trapezoidal metal sheets of the interior roof are left exposed giving a playful contrast to the warm wood while reflecting the light from the sky and the water into the building.

Architects: Asante Architecture & Design
Project: Hadar Hus
Location: Stokkøya, Åfjord, Norway
Area: 60.0 sqm
Photography: Marius Rua

fireplace, Asante Architecture & Design

kitchen, Asante Architecture & Design

dining room, Asante Architecture & Design

Hadar Hus 7

Hadar Hus 6

Hadar Hus 6

Asante Architecture & Design

Hadar Hus 8

Hadar Hus 9

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior

The Portola Valley Barn is a dynamic space, separate from an existing main residence, designed for large-scale entertaining as well as relaxation. Reminiscent of the tin-roofed, weathered rural vernacular of the picturesque surroundings, the compound comprises three primary structures connected by interstitial entryways containing a kitchen and powder room.

Coromandel Bach / Crosson Architects

Coromandel Bach House was designed by Crosson Architects. Located in Coromandel, New Zealand, this vacation home was conceived as a simple timber container that...

Sun Rain Room: Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople

Mountain Shelter on the Highest Peak in Slovenia

OFIS Architects and AKT II in collaboration with students at Harvard University Graduate School of Design, designed this mountain shelter to meet the challenges...