Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (1)

This apartment in Boston’s South End was transformed for a family of four with two dogs. The Harrison Avenue apartment was designed by Boston-based over, under studio.

Description by over,under: Faced with a two bedroom apartment and a growing family, Chris Grimley of the Boston-based architecture firm over, under put his design chops to the test and remodeled his own home. The result is an open, light-filled space that showcases the talents of both the designer and his wife Kelly Smith.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (8)The couple purchased their South End apartment under Boston’s first time affordable home buyer’s program at a time when both were starting design businesses—an architecture and design studio (over,under), and a felt design and distribution company (filzfelt). Initially planned as a many-phased, multiyear renovation, they cut openings in walls, removed all of the carpet, and painted the floor with garage paint.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (2)The imminent birth of the couple’s first child in 2012 sped things up drastically. Around this time, the felt company was acquired by Knoll, which allowed the couple to fast-track the design and implementation. The existing plan had many awkward corners and sequences that weren’t amenable to additional storage for the family. The design implements a series of perpendicular walls that act as framework to hold various items: cabinets in the bedroom and living room, linen drawers adjacent to the bathroom and an entry nook—which also serves to prevent initial views to the kitchen from the front door (a common, and disappointing plan strategy that many condominium designs use).

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (6)The kitchen was completely overhauled to take advantage of underutilized space and gain more counter surface. A built-in pantry was removed and a new pantry, reclaimed from the closets in the second bedroom, opened the kitchen up to the dining room. In addition, the existing full refrigerator was replaced by under counter appliances, which allowed the upper cabinets to span the full length of the kitchen, and gain more space for food preparation.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (4)All of the millwork is push-latched. While initially for aesthetic reasons, the owners soon discovered that they had inadvertently provided built-in childproofing—no handles to grab. Later, as their daughter became a toddler,the family was able to stash most of her toys and crafts in her bedroom storage unit, which she could easily open and close by herself.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (7)

The couple kept most finish materials neutral—all surface treatments are white, with occasional black walls that frame programmatic elements—a dining area, children’s storage. These surfaces serve as a neutral backdrop to the color provided by the family’s burgeoning furniture collection and the occupants themselves. An experimental felt installation, made of multi-colored triangluar pieces adds a burst of color to the Mies-ian wall separating the children’s bedroom and the living room.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (5)To keep the costs of the renovation down, the couple had a friend and general contractor (Gary Knell, F•KIA) oversee the project, did most of the demolition themselves, and sub-contractors were coordinated directly by over,under. Photos by Bob O’Connor.

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (9)

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall (3)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside family house appeared in his mind.

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one.

Victorian Terrace House Transformed by Fiona Lynch

The brief given by our client for this Victorian Terrace was to create a space in which they could relax but also entertain guests. When replanning their dining and formal living areas, we played with textures to create an engaging space suitable for various uses.

Ozernaya Apartment in Moscow / Buro 108

Derived from the word ‘ECO’: ECOlogic and ECOnomic. A small apartment that has it all. This small apartment in Moscow has been designed according to this principle. Interior project was created by Ekaterina Gritsan for Buro 108 for young man and covers an area of 60 m².

Hollywood Hills House by Jac Interiors

Hollywood Hills House was recently completed by Los Angeles-based Jac Interiors, a young team of designers and stylists. This fresh residence is situated in Hollywood...

Glass Wall House by Klopf Architecture

Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects and Henry Calvert of Calvert Ventures Designed and built a new warm, modern, Eichler-inspired, open, indoor-outdoor home on a deeper-than-usual San Mateo Highlands property where an original Eichler house had burned to the ground.