Haussmannian Parisian Apartment – Wood Ribbon by Toledano+Architects

- Advertisement -

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Project: Haussmannian Parisian Apartment
Architects: Toledano+Architects
Location: Paris, France
Year 2019
Photo Credits: Salem Mostefaoui
Text by Toledano+Architects

This project is a typical Haussmannian Parisian apartment with its mouldings, fish bone parquet and a linear long balcony.
The whole concept was to create some contemporary architecture, a light element that would allow to preserve all the existing historical elements that confer a strong character to the place while unveiling new uses and a new appreciation of space, suited to its 21st century inhabitants.
Preserving the layers of history while giving a strong contemporary identity. That was the challenge.

 Wood Ribbon by Toledano+Architects

The answer to that is a wood ribbon that circulates through the bearing molded walls. All along its curves, the wood is an inhabitable wall /sculpture, like an installation, that dissimulates the entrance to the rooms and bathrooms, creates niches for storage or for the kitchen and so on. The ribbon is lower than the ceilings in order to keep the signs of the former historical layout plan.

Wood Ribbon by Toledano+Architects

Along with the carpenter, we created walls entirely made of wood, from the rails inside, cut with a lasercut to the curved surfaces manufactured with moulds. All the walls were pre- fabricated and assembled at the carpenter’s workshop and then reassembled onsite within a day. It was a real challenge. Also because the budget was tight.

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

The clients are a young family of three with a baby. The layout plan became quite obvious once I released myself from the constraints imposed by the original partition walls that we decided to demolish entirely and mouldings on the ceilings that would be preserved no matter the shape of the new partition wooden walls. On one side, the master suite, with the bedroom, open bathroom and dressing room and on the other side the children area, with a bedroom and a bathroom.

Wood Ribbon by Toledano+Architects

The two parts of the ribbon define these two areas of the apartment. In between, the void creates tensions but also openings. A narrow corridor separates the entrance from the wide and spacious common spaces: the living room and the kitchen and dining room. The materials along the wood ribbon are bendable wood, left very natural and in the niches, brass and travertin. In the master bathroom, the luxurious grey onyx mixes up with the young and relaxed feeling given by the plywood, whereas in the children area, the materials are bright and playful with white and orange resin. The ceiling is made of alveolar polycarbonate to provide some natural light and impart a fun twist to all the areas behind the wooden walls except for the bedrooms.

Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

plan

- Advertisement -

Corpo Santo House / Samuel Torres de Carvalho Arquitetura

The building in question has its access made by two streets at different levels, the main access being through Rua do Corpo Santo and the secondary through Rua do Ferragial, which is at a height of 7 meters.

Apartment 99 Designed for a Young Couple

Located in Lviv, Ukraine, apartment 99 was designed for a young couple by FormaLine Design Studio. Description by FormaLine: Small apartment for young couple located...

Environmentally Friendly Material Developed from Seaweed and Paper

Terroir is a description often used to determine the cultural and geological relation between products and where they are produced, emphasizing the heritage and...

Alta Chalet Designed by Atelier Kastelic Buffey for a Family of Five

Alta Chalet is designed as a year-round weekend retreat for a family of five, comprising 3,000 square feet of efficiently planned living space spread over two storeys. Located near the end of a cul-de-sac in a private ski club development

Concretus House is a Brutalist-Style Home in Cala Sardinera, Spain

After the initial ideas, we did a deep reflection between what the Concretus house should be on its own, and what it would be because of the place in which it’s framed, an impressive natural landscape facing the sea with a balcony looking over the Mediterranean.

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

If your house isn’t quite working for you, it can be tricky to put your finger on why. Often, that’s because it’s a combination of things. In this case, the spaces didn’t quite flow, the basement was dark, and there was little connection between inside and out.

Old country house renovated by Mide Architects

This old country house is located in Lucca, Italy, and was recently renovated by Mide Architects. Description by Mide Architects: The project site involves an...

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

Originally built in the 1950’s as low-cost housing for the working class, in accordance with the social ideology of simplicity, the SW House is part of a row building situated in one of Tel Aviv’s neighborhoods.

Federation Cottage Transformed into a Two-Level, Contemporary House in Melbourne

Richard King Design  were engaged to design and project-manage this house remodel, which took close to two years to complete. An aging federation cottage with a crude, 1990s lean-to was extensively demolished and extended into a two-level, contemporary house. The property grew from 85m² to 185m².

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside