facebook

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

Project: La Grande Bleu Apartment
Type : Remodeling
Architects: HOCH Studio
Project Team : Bertrand Chapus, Thomas Hostache, Marielle Strenzke
Location: Paris, Île-de-France, France
Area : 62 m2
Finished in 2019
Construction : 3 months
Budget : 90 k€
Text and photos / HOCH Studio

The owners of La Grande Bleu apartment moved in just after buying it without making any changes to it. After they had their first baby, they decide to completely remodel the space, in order to have at least one window in each room, having today a blind bedroom and a blind bathroom. Three windows out of five had to be replaced. But the main idea was to maximize the size of the living spaces. The owners then decided to engage in a heavy construction project.

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

The concept was to articulate the spaces around the open kitchen acting as the central element of the flat. Thereby, a functional blue façade integrates both the kitchen as well as invisible doors accessing to other room. From the entrance, transformed into a dressing corridor, we access through a sliding door, to the parents’ bedroom which gets natural light with a window. Another sliding door allows the access to the WC which is tiled with the same tiles as the ones in the bathroom. The kitchen with its wide center island, serving as diner table, is completely opened on the living room. A stair shaped cabinet playing with the existing horizontal and vertical shapes of the room, slowly lead from the entrance towards the sofa.

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

The beautiful surprise during construction was the discovery of wood beams under the ceiling plaster that we have brushed, cleaned, and painted white to enlarge the height of the space. All the kitchen and cabinets are custom made, and the use of fine materials such as Silestone or Popham cement tiles made in Maroco, give a strong and unique identity to this apartment. The shades of blue used in painting, coating and furniture inspired the owners to baptize the flat “La Grande Bleu”.

living room, HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

kitchen, HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

kitchen, HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

bedroom, HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

bathroom, HOCH Studio

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Evolution Sideboard Made by Combining Old and Modern Woodcraft

Evolution Sideboard is a piece of furniture designed by Ferruccio Laviani for Emmemobili. Sideboard with firm design, made combining old and modern woodcraft. The classical...

Chabot House, Montreal / la SHED

Chabot House project by la SHED consisted of redeveloping the ground floor and adding a basement to the apartment located in a old triplex...

Farmer’s House / AR Design Studio

The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead.

Matryoshka House / Shift Architecture Urbanism

Matryoshka House transforms an early 20th century townhouse into two high-end apartments by radically opening it up. Situated in the center of Rotterdam, the...

S Residence: Comfortable, Efficient and Practical Indonesian Home

Standing amongst developer’s standard houses in a cluster of a high-end residential complex, the S Residence aims to bring a new perspective of a modern home, that is comfortable, efficient, and practical yet visually pleasing.

Pivot House, British Columbia / Splyce Design

The Pivot House is located on an irregularly shaped lot in a Burnaby suburb. Pinched on the north end and steeply sloped to the front door, the footprint of the house is shaped by the site, which fans out on the south, allowing for a broad walk-out living space.