Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat

Project: Restoration of an Old Greek Stone House
Architects: K-Studio
Project Team: Dimitris Karampatakis, Giorgos Mitrogiorgis
Styling: Anestis Michalis
Location: Milos, Greece
Year 2017
Photographer: Vangelis Paterakis

Perched on the cliff edge in Plaka, the main town on the island of Milos, this old Greek stone house has been carefully restored to provide a London-based family with an authentically traditional yet practical summer retreat.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 1

Originally built in 1813, the house is effectively a 200-year-old stone organism. Unlike more recent building styles, it is not made up of separate elements, almost every part has been constructed in stone. We were keen to respect this organism, leaving the 60cm thick walls untouched and performing a very precise and deliberate surgery on the building with minimal intervention. K-Studio removed more recent structural additions to revive the original intention of the design and all new elements have been constructed with traditional techniques using locally sourced materials. Restricted access due to the narrow streets within Plaka meant that these materials had to be carried by hand from the nearest road up through the village to the house.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 2

Originally the house was divided into 2 zones; the ground floor as the main living and entertaining space and the basement, dug out of the mountain rock, as storage and utility space. We wanted to preserve the contrasting characters of the 2 floors whilst re-distributing their programmatic use.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 3

The cave-like lower level has become a quietly calming guest suite, separated and private yet just a few steps down from the main house. Walls are roughly finished, following the natural surface of the stone, the floor is laid with organically arranged slate stones and natural light is low due to the small openings and reduced ceiling height.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 4

The lofty, light-filled upper level has the main living areas within it, adjusted to suit modern family life. The entrance courtyard has been transformed with the removal of a 1990’s concrete slab ceiling and its replacement with an elegant bamboo pergola. We have added a shower, a sink and hanging for beach towels so that the space is now used as a post-beach ‘de-sanding zone’ before entering the main house.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 5

Inside simple, raw finishes provide cooling respite. Slate and timber flooring and unpainted walls allow the house to breathe and bespoke crafted furniture and fittings respect the local style whilst incorporating state of the art appliances and technology. This is particularly true of the kitchen, originally within a smaller room elsewhere it is now a large, professionally equipped yet traditionally designed space for everyday use as well as extended family gatherings. A new mezzanine in the children’s bedroom frees up useful play space and provides the opportunity for an en-suite bathroom and wardrobe whilst in the living room a new fireplace creates a focal point and helps transform the house into a welcoming, family home.

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 6

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 7

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 8

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 9

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Muswell Hill Victorian Villa Gets a Contemporary Extension

As the house is built on a hill, the stair is an important part of the design. It is the visual focus of the home and links the new and old buildings. The glazed ceiling above provides glimpses up to the sky and trees that makes the house feel bigger.

Stoke Newington Flat in London/ House of Sylphina

The Stoke Newington flat required some basic replanning, and by moving a few key walls it allowed the space to open up and become much more usable. Highlights of colours and patterns were introduced to create features and focal points within the rooms.

Baptist Church Penthouse, Boston / Ruhl Studio Architects

The owners of this dramatic penthouse searched long and hard for the perfect retirement home in the city and knew they had found it when they discovered a Baptist Church undergoing conversion in the South End.

Kubis Collection by Levantin Design

Kubis is a collection of lamps designed by Ukrainian studio Levantin Design. Kubis Collection of lamps is our shaping attempt in terms of searching the...