Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Project: Hazel Road Residence
Architecture and Interiors: Buttrick Projects Architecture + Design
Structural Engineering: IDA Structural Engineers
Landscape: Envision Landscape Studio
Contractor: Jetton Construction, Inc.
Location: Berkeley, California, United States
Completed: 2018 / Original: 1952
Size of Original House: 1,714 SF (House) + 439 SF (Garage) = 2,153 SF (Total)
Size of Current House: 2,392 SF (House) + 439 SF (Garage) = 2,831 SF (Total)
Photography: Cesar Rubio, Matthew Millman (Kitchen), Buttrick Projects A+D (Stair window)
Text and photo provided by Buttrick Projects Architecture + Design

This 1950’s house was long in need of an upgrade and expansion to capitalize on otherwise ‘good bones’ and to satisfy the needs of a family with young children. A kitchen remodel (completed 2012) was the first problem to tackle. At that time the foundation work for the future upstairs addition was also put in place, so that the second level master bedroom addition (completed 2018) would proceed more smoothly.

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

The organizing element to the plan is the stair, which replaces storage and mechanical closets, and otherwise opens up a previously narrow and dark hallway. Combining storage, access, craftsmanship, materiality, a bar, transparency, and daylighting from above, the attitude towards the stair nodule combines many features that carry through the project.

plan

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Another unifying concept to the project was to use the yard to greater effect. This meant adding flush sliders to the family room/kitchen blurring the line between indoor and outdoor space. Basalt paving in the yard transitions to wide wood and concrete steps providing spectator seating when the kids perform on the lawn.

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

An exuberant magnolia gives the new upstairs master bedroom a tree-house feel with fullwall sliding windows that have an ‘invisible’ glass safety rail. Direct western light and glare are controlled by exterior shades and deep overhangs. This new second level 700 s.f. addition integrates with the humble wood siding/composition shingle exterior of the original house, yet is set apart as it is clad with a state of the art rainscreen wall featuring cementitious panel siding.

Hazel Road Residence Energy/Sustainability:

LED lighting throughout Spray foam insulation
Exterior shading + deep overhangs at West Elevation
Rainscreen w/ air barrier at addition

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Courtyard House Designed for Relaxed Living and Outdoor Entertaining 22

Courtyard House Designed for Relaxed Living and Outdoor Entertaining

Hidden behind the soaring private entrance, is a modern four-bedroom home designed for relaxed living and outdoor entertaining. The Courtyard House brings a sophisticated combination of modern living intertwined with texture, warmth, raw simplicity, and earthy luxuriance.
Axel Hotel Madrid / El Equipo Creativo

Axel Hotel Madrid / El Equipo Creativo

The design of the AXEL Hotel on Atocha Street in Madrid superposes a series of historic references forming a complex and explosive tandem.
Apartment-Chalet

Apartment-Chalet, France / Refuge Studio

This exceptional apartment-chalet of 150m2 in Megève, France, has been totally transformed by Refuge Studio. It was essential to keep and emphasize the volume...

Vacation Home in Uruguay – The Encounter of Sky and Prairie

Luna Llena House is a vacation home projects by Candida Tabet Arquitetura in José Ignacio, Uruguay. Description by Candida Tabet: We were confronted to a...
Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

This 1873 Schoolhouse in Meaford, Ontario, has been both restored and renewed. The original building was constructed of 18” thick stone walls, with an entrance for boys in one wing, and girls in the other.

More Articles Like This