Bal House by Terry & Terry Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

Project: Bal House
Architects: Terry & Terry Architecture
Engineers: Santos Urrutia Structural Engineers Inc.
Location: Menlo Park, California
Photo Credits: Bruce Damonte
Text: Terry & Terry Architecture

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California. Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the Bal House.

Bal House by Terry & Terry Architecture

The first is the bedroom wing/ volume, which is located on the west side of the house. The existing bedroom volume was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden.

Bal House by Terry & Terry Architecture

The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden. The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.

Bal House by Terry & Terry Architecture

The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/ passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to engage and connect the materiality of the new addition with the existing structure.

plan

Bal House by Terry & Terry Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

kitchen by Terry & Terry Architecture

kitchen by Terry & Terry Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

bathroom by Terry & Terry Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 9

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture

The Cranley Drive Residence is a single story house that takes its cue directly from the topography as it climbs the sloping property in four large steps. The design reinterprets many of the hallmarks of West Coast Modernism: a simple roof form, an open-plan layout, planar walls, floor-to-ceiling windows and glazed doors that afford an abundance of natural light and bind the inside with outdoor terraces and views.

Grid Collection: clean lines and flexible elements for cosy lounge

Grid Collection was designed by Henrik Pedersen for Bristol-based Gloster Furniture. Henrik Pedersen runs a Danish design studio focussed on lifestyle-based design, ranging from furniture...
Under Furniture Collection by Snøhetta & Hamran

Under Furniture Collection by Snøhetta & Hamran

Snøhetta designed a custom-made furniture collection for the world’s largest underwater restaurant in close collaboration with local carpentry workshop Hamran
Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.

Historic Horse Stables Turned into a Wonderful Three Bedroom Home

This dilapidated stable block has been remodeled into a refreshingly minimalistic house whilst retaining key pieces of its characteristic history, such as the re-conditioned stable partitions...

More Articles Like This