Hepbourne Street House by Denegri Bessai Studio

Hepbourne Street House

Denegri Bessai Studio architects recently have designed Hepbourne Street House, a family home located in Toronto, Ontario. Denegri Bessai Studio was established in 2013 by partners Tom Bessai and Maria Denegri.

Project description: This unusual project near Bloor and Ossington Streets unfolded from back to front. The scope gradually evolved forward through a redesign of the rear garage, garden, courtyard, deck, kitchen and all the way to the porch at the front of the house. The client is a filmmaker, and together we envisioned each phase of the project as a fluid series of ‘stills’ or ‘frames’, each one capturing a specific activity and punctuated by a change in material, from concrete to wood to stainless steel.

Hepbourne Street House 1

The new fir lined garage/workshop functions as an additional room that opens fully to the inner courtyard, creating a continuous hardscape for the diverse activities of family life. Inside, the clean, modern space flows from the open kitchen’s uncompromising lines and warm tones (with elegant wood-print backsplash) to the undulating, custom-engineered feature wall in the front entry crafted from natural finished fir plywood.

Hepbourne Street House 2

From the street, the low porch guard and front window marry with the glass front door to maximize light. The landscaping echoes the porch’s lines and gently steps down to meet the sidewalk. Across the entire property, a sense of geometry and well-placed materials provide a streamlined, well-conceived, contemporary home.

Architect: Denegri Bessai Studio
Project: Hepbourne Street House
Location: Toronto, Ontario, Canada
Photography: Scott Norsworthy

Hepbourne Street House 3

Hepbourne Street House 3

Hepbourne Street House 5

Hepbourne Street House 6

Hepbourne Street House 7

Hepbourne Street House 8

Hepbourne Street House 9

Hepbourne Street House 10

Hepbourne Street House 11

Hepbourne Street House 12

Hepbourne Street House 13

Hepbourne Street House 14

Hepbourne Street House 15

Hepbourne Street House 16

Hepbourne Street House 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Casa Carmela restaurant now opens to the outside allowing the entrance of natural light to practically the inside “patio” (terrace) and also facilitating the diner to enjoy the views of the promenade, opening at the same time to the gaze of the passer-by.

Top-Floor White Duplex Inspired by Minimalist Gallery Spaces

This 100m2 top-floor white duplex is located in modern housing that borders Vilnius old town and cozy park. Laconic architecture of the building inspired to design an airy and light apartment-gallery, where art objects play the main role.

Vinegar Hill Apartment Features Modern Clean Detailing and Natural Materials

New York based studio General Assembly developed a total renovation project for an apartment in the Vinegar Hill neighbourhood. After trying and failing to find an apartment with character, the owners of this space opted to combine two fairly lifeless new development apartments and renovate to perfectly suit their style.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

The objective in this large scale prewar Manhattan Apartment with a long dark narrow succession of closed rooms is to create a series of organized open spaces that take advantage of south and west exposures to light and incorporate views of Manhattan’s Central Park.

Soho Duplex Renovation in New York / Decor Aid

Décor Aid designers have renovated this Soho Duplex, turning it into a bright and spacious home for a young couple. Project description: Combining style and...

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.