West Leederville House: 1903 Cottage Redesigned by Studio Atelier

West Leederville House

West Leederville House is a 1903 workers cottage located in Perth, Australia, and contemporary redesigned by Studio Atelier.

Project description: At the heart of the project was the idea of celebrating the character and charm of the 1903 workers cottage by contrasting as well as blending its period features with contemporary details. Originally a 1 bedroom home with a sleep out, designs were drafted for a 4 bedroom, 2 bathroom home which made the most out of its smaller (273sq m) inner city block size.

West Leederville House 1

Blending the old with the new, internally there is a seamless flow of the floor plan which connects the old front cottage with the new rear extension. Whilst on the exterior, custom designed perforated screens adds a playful pattern and dimension to the traditional workers cottage façade.

West Leederville House 2

Originally a one bedroom house with the expected asbestos lean to and sleep out the new renovations see 3 new bedrooms, 2 bathrooms, open plan living dining and a roof top garden.

West Leederville House 3

By intentionally contrasting the old workers cottage against the new extension the design and individual features of both elements are enhanced. Contrasting form, materiality, scale and proportion have been carefully considered in order to celebrate both the old and new.

West Leederville House 4

The original master bedroom will remain in the existing house with a new ensuite added. As like most houses built in this era, high ceilings feature throughout the original house and this scale and proportion has been continued through the back to the new extension with the space opening up into a contemporary open plan living, dining and kitchen.

West Leederville House 5

Large overhead clerestory windows allow light to flood this space and allow you to glimpse up into the roof top garden which invites the outdoors in. Polished oncrete floors contrast against the recycled jarrah flooring in the original house and provide a great palette for the new extension.

West Leederville House 6

The contemporary open living area opens out onto a well considered courtyard creating an urban oasis in the midst of the suburbs. One of the highlights of this renovation would have to be the roof top garden which allows the owners to make the most out of the 273 sq metre block located in the heart of Perth. The roof top garden allows for a large decked area perfect for dining and entertaining whilst not compromising the overall footprint of the home with two new bedrooms located below. Laser cut balcony screening is used as a feature balustrade for the roof top garden as well as providing a hint of the contemporary renovation from the street front.

Architecture and Design: Studio Atelier
Project: West Leederville House
Area: 273 sqm
Location: Perth, Australia
Builder: RJC Construction WA Pty Ltd
Photography: Red Images

West Leederville House 7

West Leederville House 8

West Leederville House 9

West Leederville House 10

West Leederville House 11

West Leederville House 11

West Leederville House 13

West Leederville House 14

West Leederville House 16

West Leederville House 17

West Leederville House 18

West Leederville House 19

West Leederville House 20

West Leederville House 22

West Leederville House 23

West Leederville House 24

West Leederville House 27

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wafra Vertical Housing in Salmiya, Kuwait by AGi Architects

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving life style of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must

Apartment in Hanoi with Minimalist Aesthetics by Le Studio

This apartment in Hanoi was completed by Le Studio at the end of 2014. Description by Le Studio: The apartment is located in the centre...

Single family wooden house “on top of Oslo”

Linnebo Residence is a single family wooden house designed by Oslo-based Schjelderup Trondahl Arkitekter. Description by Schjelderup Trondahl: Clear cut, single family house “on top of Oslo”...

AND.G Concept Store by DAS Lab, Homogeneity in Diversity & Emotional Symbiosis

Substances are “symbolized,” interpreted, and screened by individuals, that reflects their feedback on practices in the world. Everyone is a part of the collective society and connects with the world, holding on his or her views.

New Residential Interior in Palermo by Studio DiDeA

Studio DiDeA renovated a dwelling at the last floor of an apartment building in Palermo, dating back to the seventies and overlooking Parco della Favorita.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project. The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage.