Hideaway Chair – a bent ply wood and upholstered children’s chair

Hideaway Chair - a bent ply wood and upholstered children’s chair (2)

Design led childcare company New Shoots, approached Think & Shift to design a product that provides children a comforting sense of enclosure in their childcare centres; a chair that serves as a space for children to get away from the noise and busyness of their surrounding environment. The chair was required to be aesthetically on brand, safe, comfortable, user friendly for children and carers alike, extremely hard wearing and be produced in New Zealand with natural materials and a sustainable approach.

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (12)

The Hideaway Chair is a bent ply wood and upholstered children’s chair, with an encompassing spherical shell made up of four swooping semi circular sections. Hideaway’s spherical form provides enclosure, for visual and audio privacy, as well as an invitation for children to sit in which ever fashion makes them feel most relaxed. The Chair is uncommonly low to the ground, suggesting to children that its for them, not for adults. Gaps between each bent ply section allow dirt to fall through and each upholstered panel is fixed to the chair using clips that allow them to be easily removed for cleaning or replacement. Additionally, the chair can be broken down to fit into a small box for more efficient and sustainable shipping.

Hideaway Chair - a bent ply wood and upholstered children’s chair

Aesthetically the chair needed to fit the New Shoots ‘high design’ brand but also appeal to children over anyone else. The chair’s curving front profile gives it the visual softness required, while its faceted side profile makes it feel contemporary and unique. As well as looking clearly natural and high quality, all materials used are extremely hard wearing to survive the harshness of a childcare environment.

Hideaway Chair - a bent ply wood and upholstered children’s chair (1)

To design this product, we had to disregard everything we knew about ergonomics. In early stage research, we discovered evidence which backed up our intuition that children do not sit the same way adults do. We noted that, when given the opportunity, children in the centres sit upside-down, side-ways, curled up in a ball, with their friends, by themselves, with a blanket, on their knees, on their backs… Just about every way they can sit, other than the up-right, straight-backed position that adult chairs force them into. We therefore concluded that the design required was not a scaled down version of a ‘comforting’ adult’s chair, but a whole new approach to ergonomics and a feeling of comfort. Hideaway Chair is being used in New Shoots childcare facilities around New Zealand and is being developed for internal distribution in the near future. The Hideaway Chair prototype was manufactured by Starex

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (4)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (5)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (6)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (7)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (8)

Hideaway Chair - a bent ply wood and upholstered children’s chair (9)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (10)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (11)

Hideaway - a bent ply wood and upholstered children’s chair (3)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

City House / Cindy Rendely Architexture

City House is an urban oasis located at the heart of the city on an established residential street. Characterized by traditional Victorian homes, the original neighbouring houses have long occupied the tight, narrow lots typical of the area.

Old Stone Retreat Featuring Modern Rustic Design

Old Stone Retreat is designed for a young couple’s weekend retreat and it sits on a magnificent Hudson Valley 6.6 acre mountaintop site. As a phase one of the master plans, existing two and a half story, 2,000 sqft house was stripped down to its three masonry walls and foundation, then reduced to a 1,000 sqft single story structure with 300 sqft addition and basement.