Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

Project: Greenwich St Apartment
Architects: Kimberly Peck Architect
Collaborators: Interior Finishes LLC
Location: New York, NY
Project size: 625 ft2
Completion date: 2020
Text by Kimberly Peck Architect
Photo Credits: ddreps

While modest in size the new owner of this west village space wanted it to be big on impact. To achieve this we decided to make the fireplace wall the focal point of the apartment. Symmetry was achieved around the fireplace with a continuation of the kitchen base cabinetry and counter to ceiling stone clad walls behind floating shelves on either side of the fireplace. The dramatic beauty inherent in the natural veining of the stone is juxtaposed against the neutral color and slight texture of the stucco finish on the fireplace.

Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

Overall the apartments is a study in tone on tone coloring; showcasing various light shades of taupe contrasted with black accents throughout. The overall foot print of the Greenwich St apartment remained much as it was with a slight expansion of the kitchen and bathroom. Due to its small size it was important to maintain a visual link between the two main spaces, the bedroom and the living room. Therefore instead of a conventional door we opted to custom fabricate a blackened steel and vintage glass sliding door. The door was hung on barn door hardware and mostly remains open in order to maintain the visual connection within the space.

Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

bedroom by Kimberly Peck Architect

kitchen by Kimberly Peck Architect

kitchen by Kimberly Peck Architect

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

REPII represents the second part of a project carried out by the Office years ago. The modular prefabricated construction helps to mitigate these factors, the house is built in a closed environment, away from climatic factors
Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 9

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Located at the juncture where a forest opens onto the bay, the Shore House was designed to capture both the intimacy of the wooded site and the expansiveness of the open water.
Casa Na Maia, Portugal / Adoff Arquitectos

Casa Na Maia, Portugal / Adoff Arquitectos

The set of buildings is located in the center of the Portuguese city of Maia, a neighboring town of Porto, and has its origins in an early 20th-century farmhouse, once part of a larger estate.
Stylish Contemporary Home with Living Spaces Separated by a Schist Stone Wall 1

Stylish Contemporary Home with Living Spaces Separated by a Schist Stone Wall

Located on the coastal North Shore of Auckland, this home is positioned on a small rear site with moderate slope. The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces. In addition, it was established that views of Rangitoto could be obtained above a certain height on the property in the southern direction.
Cafe Cicero

Cafe Cicero / Alts Design Office

This proposed new café project is of a plan to renovate a premise that was once used as a restaurant. Cafe Cicero was designed...

More Articles Like This