Architecture and Interior Design StudiosBlee Halligan ArchitectsHighbury Hill House by Blee Halligan Architects

Highbury Hill House by Blee Halligan Architects

Highbury Hill House

Blee Halligan Architects have renovated and extended Highbury Hill House in north London, using Crittall-style glazing ( a manufacturer of industrial windows popular in the 1920s and 30s ) to encase the single-height space.

Project description: The architects added a new kitchen and dining room to a four storey victorian terrace house in Highbury, creating a bright new living space for the owner and their large family. Over 100m2 of space has been added to Highbury Hill house. As well as excavation and conversion of the basement into a large living space with utility, the Ground Floor conversion has extended the kitchen to the side of the house, creating a delightful private courtyard and a light and spacious dining room.

Highbury Hill House 1

The palette of materials includes metal windows, exposed brickwork, timber joists and a parquet floor. The frameless glazed side return extension projects out into the garden and in doing so creates a planted courtyard to the main house and a light-filled nook, big enough for a sofa. A custom-made timber kitchen creates an elegant, robust space for the family or for larger scale gatherings and parties.

Highbury Hill House 2

The glazed roof slopes down to the neighbouring property to reduce the impact of overshadowing without compromising the feeling of space and volume internally. At roof level, a dormer conversion with full width windows and large frameless rooflights creates a dramatic light filled space for our client to work with views out to the old Arsenal Stadium.

Highbury Hill House 3

Crittal windows and doors were used throughout, opening up to the lush verdant garden. A roof extension was added as a home office, with full width glazing to allow panoramic views out over the garden below.

Highbury Hill House 4

Crittals were used in order to unify the elevation – fixed glazing, side-hung windows and doors provide a unified and consistent appearance when they are closed.

Architects: Blee Halligan Architects
Project: Highbury Hill House
Location: Highbury, London, United Kingdom
Area: 100.0 sqm
Photography: Robert Battersby

Lara Favaretto - Liverpool Biennial 5

Lara Favaretto - Liverpool Biennial 6

Highbury Hill House 7

Highbury Hill House 8

Thank you for reading this article!

Exclusive Family House with Striking Exterior and Breathtaking Views Across Lake Zurich

Architecture: Evolution Design Project: Flexhouse - Exclusive family house Location: Meilen, Switzerland Photography: Peter Wuermli Flexhouse is a exclusive family house designed by Swiss studio Evolution Design. With its...

Flying Cloud Beach House / Strachan Group Architects

The client’s family have been holidaying and sailing the waters of Manly Beach, Whangaparaoa Peninsular for four generations. Having purchased the site and classic old two-bedroom bach 15 years earlier, ...

Solid Concrete House Softened by the Wooden Notes

They requested a house of permanent use with the special requirement that it should make it possible to live intensely the relationship between interior and exterior spaces, so appreciated by the clients. Another request expressed was that, although they were interested in a house built with exposed concrete, they wanted the presence of the wood to break that monochromatic expression.

Comfy House by Alts Design Office

The Comfy House was built in the newly-developed subdivision surrounding new housing. The project was recently completed by Alts Design Office. While planning a design with client...

Passive Extension and Renovation: Magnolia Soul Family House

This passively designed extension and renovation creates a warm, robust, family and pet friendly space, while protecting a mature Magnolia x soulangeana tree and maximising garden area.

Related Articles