Residential ArchitectureHousesHigher Ground House by Stafford Architecture

Higher Ground House by Stafford Architecture

Higher Ground House by Stafford Architecture

Project: Higher Ground House
Architects: Stafford Architecture
Team: Bronwyn Litera, Bruce Stafford, Lucia Ayub
Structural Engineer: NB Consulting
Contractor: Adam Van Der Wallen
Interior Architecture: Stafford Architecture
Landscape Designer: Nest Gardens – Vanessa Sutton
Location: Seaforth, Sydney, Australia
Photo Credits: Tom Ferguson

We are proud to acknowledge the traditional custodians of the land upon which Higher Ground sits.

Higher Ground House by Stafford Architecture

Higher Ground House floats over a rocky sandstone outcrop with views over Middle Harbour. The empty corner site presented a rare set of opportunities to create a family home that celebrates the beautiful red gums and unique rock formation of Seaforth. A concrete blade wall acts as the spine of the building, separating the grounded private wing that hugs the site, from the more stated communal wing that hovers lightly above the rock.

Higher Ground House by Stafford Architecture

Higher Ground House by Stafford Architecture

Positioned in response to the rocky outcrop, a natural pallet of raw materials is utilised, off-form concrete, oak timber boards, copper and charcoal standing seam cladding with internal accents of brass. From the street frontage the vertical spotted gum screens mimic the rhythm of the trees, with a sharp-edged roof accent to highlight the sensibility to the rock below. The internal spaces are bright and spacious, using deep framed windows to create a place for refuge and connection with nature. Carefully considered curves in the joinery and textured finishes bring softness and playfulness to the bold architecture.

living room, Stafford Architecture

Higher Ground House by Stafford Architecture

kitchen, Stafford Architecture

kitchen, Stafford Architecture

staircase, Stafford Architecture

bedroom, Stafford Architecture

home office, Stafford Architecture

bathroom, Stafford Architecture

Subscribe to our newsletter

Savioz Fabrizzi Architectes Convert a Former Hayloft Barn into a Holiday Home

This former hayloft barn in the centre of the village of chez-les-reuses is an example of traditional valaisan construction, with a stone lower part and timber upper part. The conversion of this rural building into a holiday home uses what is already there, retaining the typical local features.

Hillside Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

Hillside Residence was completed recently by San Francisco-based Zack |de Vito Architecture + Construction in Marin County, California. Description by Zack |de Vito Architecture: The...

Art-Infused and Modern Ambience for a Young Family

We are thrilled to present you Villa Papillon (butterfly in French), a suggestive name for such a graceful, art-infused and modern ambience.

Scandinavian house with a splendid view of the sea

This lovely scandinavian house is situated on the southwest coast of Sweden and due to a higher position, it offers a generous panoramic sea...

TR Studio Create a Light Filled Colourful London Pied-à-Terre

Tucked away in West London’s exclusive Chelsea, architecture and interior practice TR Studio demonstrate the applied use of natural light within architecture, as they transform an end of Mews house into a stylish family home away from home.

Recommended Stories