Residential ArchitectureApartmentsHodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

Project: Hodb Apartment
Architects: B-ILD Architects
Technical Installations: STir
Translucent Polyester Cabinet: Vincent de Rijk
Installation Of Plants: BRUT
Location: Anderlecht, Belgium
Area: 260 m2
Year: 2020
Photo Credits: Jeroen Verrecht
Text by B-ILD Architects

The former office space on the upper floor of an industrial building in Brussels was transformed into an apartment for an artist. Three main interventions were made in the open space: a central cupboard in translucent polyester resin, a kitchen in dark marble and two symmetrical wooden volumes containing bedrooms and storage space. The Hodb Apartment is the result of an intense research of materials: light and dark marble, experiments with different shades of polyester resin, different types of wood and different shades of the cast floor.

kitchen, B-ILD Architects

The elements in cast polyester are the result of a creative collaboration with Werkplaats Vincent de Rijk. The other floors of the building are currently being used by the artist as office, workplace and atelier. The materials and the position of the interventions were carefully determined to create a meaningful composition with the existing skylights. The definition of the different spaces follows the structure of the beams. The translucent material of the central cupboard absorbs the light from above and diffuses the daylight in the open space. The material of the kitchen is a very textured and dark marble, creating a bold centre point in the living area.

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

The two wooden volumes strengthen this symmetry in a light non-bearing structure. The type of wood complements the warmth of the cast floor and the translucent cupboard. The two new skylights inside the children’s bedrooms create an intimate and comfortable space to sleep. In the dining area a new opening was made in the outer wall to create a broad view on the city.

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

plan

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

bedroom, B-ILD Architects

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

SIRI House by IDIN Architects / Thailand

SIRI House by IDIN Architects is a renovation project of commercial building. It is both a house and an office of jewelry business which belongs to...

Leslieville Renovation by ASQUITH Architecture

This was an extensive renovation to a semi-detached house in Leslieville Ontario for an accomplished ceramic artist. When the house was initially removed of all its interior finishes, our client fell in love with the existing brick, and it was decided the house would be insulated from the exterior and clad in metal.

Senator House by Ben Adams Architects

Senator House occupies a central location within the City of London, between the River Thames and St Paul’s Cathedral, long associated with the trading and financial services.

The Bouqs Company Offices, Los Angeles / Wolcott Architecture

A concept initially proposed on ABC’s Shark Tank, the Bouqs Company is an online retailer that has set out to disrupt the well-established floral industry by bringing the flowers from the farm directly to the doorstep of the consumer.

Hither Hills House / Bates Masi Architects

Hither Hills House by Bates Masi Architects is a seaside home that provides owners a weekend respite from the city by optimizing its ties to the land and nature. Located in a postwar planned beach community with small lots plotted irrespective of the steep topography ...

Related Articles