Balnarring Retreat / Branch Studio Architects

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects

Located in Victoria, Australia, the Balnarring Retreat was designed in 2016 by Branch Studio Architects. From the very first discussion with the client it became apparent that this building would need to be specifically non-specific in its apparent program, a space that could be nothing one minute and everything the next, required to regularly and effortlessly switch between an empty nondescript shell of limitless possibilities to a fully functioning private residence, – a knitting studio, a reading room, weekend drinks with the neighbours, yoga, christmas day lunch.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 1

At the heart of it all was the idea of retreat, a slow moving space that would provide a haven from the hectic paces of modern life, a slow building for slow living.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 2

The response to the open-ended brief for a non specific ‘studio and retreat space’ was to create flexibility through adaptability. the idea that the space can be divided or united depending on the requirements of that given moment.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 3

Purposefully lo-fi, The Retreat embraces a low-tech aesthetic towards the operation of the building itself, fully embodying the idea of retreat and slowing down. Celebrating craftsmanship and integrity of materiality instead of technology, every wall of the building have been designed to contain components that manually fold, open and close to manipulate the space and transform the program of the building. Rather than pressing a button on a remote control, the inhabitant must fold and unfold the various components by hand, mindfully manipulating the very space they inhabit and therefore becoming a part of the space, not the master of it.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 4

The connection with place, in this case nature, is an important element… the relentless croak of the frogs, the mesmerising water reflections that dance on the ceiling, the ducks and other water birds paddling past and the dense greenery swaying in the breeze.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 5

The south wall contains the fold away bed and houses a desk, book shelves, general storage and also conceals the air conditioner.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 6

The east wall has a series of flaps that unfold and work together to create a long table while also revealing the shallow storage between the stud wall framing behind.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 7

The west wall houses the kitchen, the main work space (consisting of a large desk area incorporating large concertina doors to conceal the ‘everyday mess’ of a study space, a flap that folds down to create a standing desk utilising the sunken floor area to the north) and a hidden door leading to the bathroom.

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 8

Immediately in front of the glazed north wall is the sunken ‘day bed’ providing multiple options for sitting and watching the ducks. A series of plywood boxes have been designed to ‘infill’ the sunken section, providing a larger usable area for parties and gatherings by creating a consistent floor level when in place, while also providing a versatile option for additional tables and seating when removed from the recess and placed throughout the space.

Architects: Branch Studio Architects
Project: Balnarring Retreat
Location: Balnarring, Victoria, Australia
Photography: Peter Clarke

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 10

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 9

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 11

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 12

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 13

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 13

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 14

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 14

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 15

Balnarring Retreat by Branch Studio Architects 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cool Workspaces: Take a tour of Dropbox’s San Francisco Headquarters

Dropbox, as a company and culture, is authentic through and through. But while the company’s unprecedented success demands an element of seriousness, part of staying authentic means sticking to its startup roots.

Carlton Warehouse: Converted Industrial Warehouse by Kennedy Nolan

Carlton Warehouse is a project of transformation of an old industrial building into a family home. The project was designed by architect Kennedy Nolan in Carlton, a suburb of Melbourne, Australia

Elgin Street Residence / Sonelo Design Studio

Elgin Street Residence is a alteration and addition project completed in 2017 by Sonelo Design Studio. The house is located in Carlton, Victoria, Australia. From the architect: Manipulating...

Charred Timber House Frames Views of the Pacific Ocean in Costa Rica

Studio Saxe was commissioned to design a family home perched on the hilltops of the town of Nosara Costa Rica, that would blend and hide within its natural surroundings whilst opening to the dramatic ocean and mountain views.

São Paulo Vacation Home by Studio Arthur Casas

This São Paulo vacation home was built for a family with two adult children. The project is divided into two main volumes, displaced from one another. The ground floor contains the entire social area, while the upper volume accommodates the more sheltered suites.

Harbour Attic / Gosplan

The Harbour Attic project is a flat refurbishment in Camogli, a charming village near Genoa. This is a small holiday flat, an attic above...