facebook

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Project: Silver Street Residence
Architects: EHDO
Location: South Fremantle, Australia
Area: 257.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Dion Robeson, Kelsey Jovanou

Description by EHDO: On a narrow street in South Fremantle, lined with turn-of-the-century limestone and weatherboard cottages, this new home for a semi-retired couple has taken 5 years to emerge and now finds itself an old friend of this friendly, small street.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

The narrow 368sqm site is divided in two by a diagonal sewer easement that could not be permanently built upon. This division of the site presented opportunities to push the domestic engagement the couple had with the street, as well as internally with the relationship between indoors/outdoors.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

On the ground floor, to maintain access to the sewer easement, built volumes were designed to accommodate a bobcat so specific floors and walls are removable across the easement. This unusual configuration increased the opportunity to create deeper and significant indoor/outdoor connections. It can be difficult to work out where one starts and the other ends. Upstairs is more conventional; a thick-walled rectilinear form providing areas for sleeping and retreat.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Materials respond to context and nature – accepting the marks of the weather and wear. Off-form concrete, brickwork and Australian Cypress create a confident presence which gently age.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

A playful approach to light softens the volumes and mass. Polycarbonate core-flute walling provides opacity and indirect ambient light. Other frame walls are highly insulated R9 wall panels to provide thermal stability for the upper level which in turn shades the ground level, minimising any need for mechanical cooling. Thickness of window reveals are enhanced by deep steel box awnings offering further protection from the hot summer sun. Finally, landscape binds the project together and adds to the passive solar performance, cooling and cross ventilation of the building through ponds and deciduous plantings.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

plan

plan 1

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

La Piscucha House in San Salvador / Cincopatasalgato

Jose Roberto Paredes and his team of architects at Cincopatasalgato, an architecture-interior-furniture design company in El Salvador, designed this home “La Piscucha” located atop...

Beacon House: Unique Gut Renovation of Upstate New York Home

Designed for an acclaimed video editor and architectural photographer, this upstate New York home was a truly unique gut renovation. The existing home had character and qualities that deserved to be kept in tact, however the layout of certain social and private spaces were not being utilized to their fullest potential.

The Complete Overhaul of a Condo in Montreal / LA FIRME

This penthouse is located next to the waterfront in Old Montreal. Our client approached us to completely redo the two stories of his condo.

40sqm Dwelling in Paris Designed by Charlotte Vauvillier

This apartment from Paris was designed by young French designer Charlotte Vauvillier. 40sqm dwelling is distinguished by a design that combines modern and classic style. Renovation project is realized with good taste, using simple materials and soothing colors.

Perimeter House / MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture Project: Perimeter House Location: Abbotsford, Melbourne, Australia Photography: Peter Bennetts In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as...

Victorian Brick Terraced House Renovated by Granit Architects

We got planning for a full width and side return extension, with full height steel doors adding an industrial style to this typical Victorian brick terraced house. The ground floor has been completely reconfigured, to create once large open plan kitchen, dining and living space.