Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation

Architects: BHSF Architekten
Project: House Peacock
Lead Architect: Axel Humpert
Location: Suffolk, United Kingdom
Area: 314.0 ft2
Photography: Bene Redmann

Peacock residence is a horizontal house located on the outskirts of a small seaside town in Suffolk in a residential area, typically consisting of generous examples of two and three-storey detached houses. With its surrounding dense vegetation the design appears as an inverted hortus conclusus (literally: enclosed garden) which conceals most of what happens inside of it.

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 1

Almost all neighbouring dwellings are recessed from the roads, which allows the abundant greenery to become the major lineament of the immediate context. The proposed design tries to embrace this quality while corresponding to the owners’ broad space requirements.

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 2

In order to not disturb this sensitive equilibrium of greenery and buildings the proposed design distributes the program over three volumes as opposed to one extensive development. The single story compound divides the site into three different areas, the less private driveway that makes the link to the entrance onto the road, the main courtyard as the heart of the arrangement and the “wild” garden in the East of the property.

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 3

While the proportion and topography of the site as well as the lush greenery defined the general framework, the owners’ versatile interests and day-to-day requirements called for a contained spatial background as opposed to a design that comes to the fore.

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 4

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 5

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 6

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 8

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 9

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 10

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 11

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 12

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 13

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 14

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 15

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 16

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Eixample Loft – Two Apartments United into a Charming Home

Interior designer Marta Castellano and architecture studio Serrat-Tort have redesigned this home located in the Eixample district of Barcelona. The Eixample Loft has an area of...

Minimalist Small Apartment in Moscow Designed in White

This apartment with a total area of 43.72 m2 is located in a modern residential multi-family housing in Moscow, Russia. The customer is a young IT specialist who spends a lot of time outside this apartment. The main idea was to organize a large open space with maximum natural light. A set of furniture was planned to be minimal.

Sonoma Weekend House / Studio Collins Weir

Inspired by the property's orchards, gardens and foliage, the interior design for this weekend home is a sophisticated layering of textures and color– rich blues and greens within a serene glass box.

Ikibana Restaurant / El Equipo Creativo

How do you imagine that it should be decorated a restaurant focused on two entirely different cuisines : Japanese and Brazilian? It can be...

Pop Up Gin Club at the Music Festival NorthSide / Denmark

KRADS were asked by Spirit of Njord to design a Pop Up Gin Club at the music festival NorthSide in Aarhus, Denmark. The new danish...

Longis View House / SOUP Architects

The brief was to design a new energy efficient, low maintenance house filled with natural light for a couple and their extended family when they visit. The Longis View house is orientated to maximise the spectacular coastal views to the south of the site whilst retaining the sense of intimacy, set slightly into the hillside to the north.