Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter

Interior Architect: Arjaan De Feyter
Project: Silo Apartment
Location: Antwerp, Belgium
Photography: Piet Albert Goethals

How did you find it working with the circular shapes of the silos? Was it a challenge?
Indeed it was challenge. It was directly clear to us that living in round spaces is not an ideal. The infinite character of the circle can give you a restless or confused feeling. That’s why it was important to integrate the right visual ‘pauses’. If that succeeds then the spatial gets ‘extraordinary’ pleasant to live in.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 1

The base idea is to split the functions (bathroom, sleeping room, toilet, cloakroom,…) from the silo’s and to use the curved line from the circles as the ‘head of circulation’. By this, the ‘walkline’ gets accented in a subtle way, this without losing the spatial of the silo. In this case, the curved line leads to ‘somewhere’ to get a grip on the infinite character. Why living in a silo if you don’t respect the base form of a circle?  (we spent much attention on the details, to make the circle infinite, referring to the brass details in the floor seams, we locally lowered the passages, …).

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 2

We designed 2 concept lines in function of all needs, that had to make connection with the other rooms (spaces), to make it a domicile instead of different rooms next to each other (see map). We kept on puzzling, abstracting, and trying to find the right balance between functionality, space and concept. We just kept on questioning ourselves.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 3

On first sight, the curtain might be nonchalant, but it’s essential in our design. It brings – in a modest way- the circulation from the entrance to the dayzone, without being disturbing for the evening zone. It creates privacy in the sitting area and the curtain obstructs the look-through to the two passages. The rather restless areas like the entrance en the kitchen are separated from the TV & sitting corner. By the impermanent character of the curtain, the space feels open and multifunctional at the same time (open and close is still possible). Also acoustically, the curtain and the carpet are added value.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 4

How did working with the exposed concrete walls change your approach to the interiors?
The project was sold as a shell (casco/empty). To make the project achievable there was built a construction inside the existing silos. The concrete walls of the silo were used as a ‘parament’. So actually, inside, there were only hollow bricks and new concrete floors (see map).

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 5

It was my goal to design the interior, influenced by the concept of a ‘silo’. Only the interior of the silo’s were plastered with a similar type of concrete plaster. The ceilings and the rectangle form of the day-zone are separated from the silos, so we chose to use a more plain and neutral mineral painting technique.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 6

We’ve been searching a long time for the right ‘brute’ painting technique, which still felt cosy. This was made possible by the right craftmanship (in this case, Texture Painting from Turnhout, Belgium).

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 7

Who was your client for this project? Did they have any specific requests and how did you adapt the design for that?
The couple (both approximately fifty years old) have been acquaintance of me for a long time. A new composed family with both grown-up kids (who don’t live at home anymore).
They were about to buy a new appartment in Antwerp (with view on the river Scheldt) to celebrate their newly retrieved freedom ;), a new start. Just before they bought the Silo apartment, I showed them my new office, which is also at the Kanaal-site (www.kanaal.be). They were impressed by the project and three days later, they bought the silo, which was an opportunity and a challenge for me!

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 7

‘The lady of the house’ has Morroccan roots, which is quite grateful to do something with as a designer. That’s why the massive curved bench has a Southern touch.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 9

My clients gave us freedom, and lots of time to intensely search the right materials and details. It’s a process where we like to make our clients part of. That’s how it gets more personal. Each material has a kind of memory now for them, we even took them to craft workshops and studios, …   Via Archello

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 10

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 11

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 12

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 13

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pumphouse Point: New Eco-Lodge in Remote Central Tasmania

Pumphouse Point is a new eco-lodge in remote Central Tasmania. Situated on Lake St Clair, the boutique accommodation offers it’s guests a truly immersive wilderness experience. Designed by architects Cumulus Studio, it’s a great example of progressive Tasmanian architecture.

Feldman Architecture Designs Offices for Lencioni Construction in San Carlos, CA

The Lencioni Construction Company’s newly acquired office building with its warehouse identity and retro architectural elements offered a strong potential to explore the dialectic between a rugged industrial shell and a sensitive modern intervention.