Sunshine Canyon House by Renee del Gaudio Architecture

Sunshine Canyon House

Sunshine Canyon House is a private residence designed by Renée del Gaudio Architecture, located in Boulder, Colorado, US.

Project description: Up until a few years ago, this 4.5-acre property located in a rocky canyon above Boulder, Colorado, was a dense forest of pine and fir trees. But on Labor Day, 2010, the Four Mile Canyon fire scorched this property, and burned 169 homes in the area. When the ash had settled, what remained were granite outcrops, steep slopes, and newly revealed vistas. The barren site resembled the treeless landscape of Boulder at the turn of the century. Rediscovering the architectural language of that era, particularly the region’s mining and agricultural heritage, provided the necessary design inspiration.

Sunshine Canyon House 1

While the home’s gabled roof form and rustic materials recall the area’s early vernacular, the design seeks to establish a language of its own, reflective of and specific to its current context and geographic location.

Sunshine Canyon House 2

Exposed beams, rusted steel cladding, and industrial-size barn doors visually link the home to the community’s rural roots, and also create a fire- resistant, maintenance-free structure.

Sunshine Canyon House 3

A 3.6kW photo-voltaic array produces 100% of the home’s electric energy. Closed cell foam insulation, triple pane windows, and rolling barn door shutters keep the house cool in the summer and warm in the winter. An open floor plan allows daylight and breezes to naturally filter through all sides of the home.

Architect: Renée del Gaudio Architecture
Project: Sunshine Canyon House
Location: Boulder, Colorado, USA
Photography: David Lauer

Sunshine Canyon House

Sunshine Canyon House 5

Sunshine Canyon House 6

Sunshine Canyon House 7

Sunshine Canyon House 8

Sunshine Canyon House 8

Sunshine Canyon House 9

Sunshine Canyon House 10

Sunshine Canyon House 11

Sunshine Canyon House 12

Sunshine Canyon House 12

Sunshine Canyon House 13

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Two-Bedroom Luxury Studio Flat with Heavy Postindustrial Features

We turned this weird connection of spaces into a two-bedroom luxury studio flat downtown, with heavy postindustrial features. The original concept contained strong contrasts, consistent usage of materials and colours mixed with our favourites, white brick walls, copper and various shades of grey.

Duncan Residence in Denver / Semple Brown Design

Project: Duncan Residence Architects: Semple Brown Design Landscape Design: DESIGN acea Builder: Old Greenwich Builders Location: Denver, Colorado, United States Photo Credits: David Lauer Photography Duncan Residence is a harmonious...

Villa Emma, Summer Retreat by Mario Mazzer Architects

Villa Emma by Mario Mazzer Architects is a summer retreat located in Costa Smeralda, one of the most prestigious holiday spots. This house combines the conceptual rigour of a traditional Sardinian Stazzu with the client’s desire of having a warm house with valuable materials.

XX Century Patio-Apartment Refurbished and Adapted to Mediterranean Climate

This early XX century patio-apartment presents the opportunity to reformulate the dwelling's conditions, adapted to Mediterranean climate, in the urban density of Gracia’s district.

Arc Village Studio in Hong Kong / Sim-Plex Design Studio

Concept of arc village - " Village is a clustered of human settlement and symbolize for a communication of space. In our mind, we've got a simple and poetic image with a few village house surrounded by a little creek; a full moon is appeared to shine and light the skies, creating a dancing shadows of trees. "

Happy Cheap House – a Low Cost Prefab Home by Tommy Carlsson Arkitektur

Happy Cheap House is a prefab home designed by Tommy Carlsson Arkitektur. The concept is a vision of a better world in the small...