Residential ArchitectureHousesHouse Vertical Addition by Mitsuori Architects

House Vertical Addition by Mitsuori Architects

kitchen, Mitsuori Architects

Project: House Vertical Addition
Architects: Mitsuori Architects
Structural Engineer: Structural Edge
Builder: Warrington Homes
Location: Flemington, Australia
Project size 240 m2
Site size 150 m2
Completion date 2019
Building levels 3
Photo Credits: Michael Kai
Text by Mitsuori Architects

With an available footprint of only 45 sqm, our brief and challenge was to create a unique and energy efficient addition to a double storey terrace house on a steeply sloping site in inner city Melbourne. This addition was to accommodate a kitchen and living space, a study, bathroom, laundry and bedroom, and it needed to connect seamlessly with the levels of the existing building.

interior design, Mitsuori Architects

drawings

A three-storey vertical addition, contemplated as a series of interlocking ‘stacked’ spaces and volumes, connects intuitively to every level of the existing house. A series of sculptural light shafts are used to visually extend spaces, control views, and provide an energy efficient means of naturally ventilating the house. At the end of a traditional Victorian hallway one is met with a view of the sky and a soaring vertical space that connects old and new.

kitchen, Mitsuori Architects

staircase, Mitsuori Architects

A lower ground floor family living room is flooded with natural light from above and feels deceptively open and spacious despite its compact size. At mid-level and accessed from the half landing of the original staircase, a study, laundry and bathroom with a view of the city skyline is unexpected and delightful. At the top floor, an open loft style bedroom overlooks the three-storey sky lit void.

Vertical House Addition by Mitsuori Architects

Vertical House Addition by Mitsuori Architects

bedroom, Mitsuori Architects

bathroom, Mitsuori Architects

home office, Mitsuori Architects

Vertical House by Mitsuori Architects

Vertical House Addition by Mitsuori Architects

House Liu in Hangzhou by Bob Chen Design Office

When I need a designer for my own house, the first name that came up to my mind is Bob. No one enjoys to do design more than he does. Besides, he may think more about design than the owner of the house.

Casa DiDox by Magaldi Studio

On the hillside of the Magical Town of Valle de Bravo, a restful enclave popular among city dwellers only a 140km drive from Mexico City, we can find Casa DiDox.

Old Chapel in Belgium Transformed into Office Space

'The waterdog' is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked.

Levine House: Summer and Weekend Retreat in Water Mill / CCS Architecture

Levine House is a summer house for a casual lifestyle designed by CCS Architecture in Water Mill, New York. Project description: Sarabeth Levine and her...

Star Burger – Classic American Bar Atmosphere in the Center of Kyiv

Star Burger is a restaurant designed by Kyiv-based Sergey Makhno Architects. New food+design inspiration has just landed in the center of Kyiv. Star Burger is...

Related Articles