Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

Architects: Still Space Architecture
Project: Old Weatherboard House Addition
Location: Sydney, Australia
Photographer: Brett Boardman

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden. Moving between the two wings, you take in views to the lush gardens. This allows a more tropical connection to the garden.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 1

The new building forms a courtyard to the front of the house and a sense of enclosure to the north facing pool, providing privacy and blocking out the neighbouring 3 storey brick building. Materials are contrasted to highlight separation of form between old and new structures.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 2

The new building is double skin brickwork to provide a solid building in contrast to the timber cottage. The walls are insulated cavity to improved thermal and acoustic performance.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 3

The pavilion transitions from one storey to three storey as the site falls to the garden. The scale of this is controlled by the roof form falling steeply to the street. Solid to void ratios on the façade, and material changes ease the height and mass of the form. The built form reads as a simple rectilinear form with pitched roofs, in keeping with its suburban context. The massing of form on the site minimises overshadowing, heat gain and strategically blocks and frames views.

Old Weatherboard House in Sydney

A central stair in the home, is open to the sky and garden views. Its sunken alcove allows for a quiet space within, to dwell and relax. Colour has been used to define the volumes within creating intimate spaces for rest and exterior Turquoise glazed bricks reference the fresh cool reflections of the pool.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 5

The house functions as a flexible space for the occupants with the built-in internal structure designed to enable for future adjustments and provides multi-generational use in the separation of private and public spaces across day and night.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 6

Functions of living and sleeping areas, of day and night, are separated by the verandah, with quieter sleeping spaces carved within the new brick pavilion. Moving from sleeping to living areas allows open interaction with weather and light variations.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 7

The pavilion is located on the western boundary, with an enclosing brick wall, the pool façade to the East is transparent and operable. And perforated screens modulate light and channel views into the surrounding rainforest like garden. A small footprint warranted specification of high performance robust materials, increasing the longevity and functionality of the house.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 8

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 9

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 10

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 11

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 12

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 13

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 14

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 15

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

The house is designed for a young family of four, located in Bahçeköy, Istanbul. The main motive of our concept is to have capaciously open spaces for living areas and link the interior with the exterior through large Windows and terraces.

Jingrui • Providence Place Model Villa by DA Group

DA Group was invited to design a model villa of the residential development "PROVIDENCE PLACE" by Jingrui Real Estate Group. Situated at Ningbo, China, the project combines both functionality and aesthetics ...

Doshi Levien: Rug collection for Nani Marquina

Doshi Levien has created a series of carpets that evoke the glamorous and sensual world of the tribal folk embroidery from India. Doshi Levien...

Luxury Hedge Fund office space in Singapore by Elliot James

Elliot James Interior Design recently completed offices for Quadria Capital, an Asian Healthcare Private Equity Fund. The office was located on the upper floors of three...

Deep Blue Valentine Apartment by Sim-Plex Design Studio

Project Name: Deep Blue Valentine Apartment Designer: Sim-Plex Design Studio Location: Monterey, Hong Kong Size: 558 sq.ft Year 2019 Text and Photos provided by Sim-Plex Film Aesthetics Engraved in Deep...

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding

On a wooded lot on the shore of Lake Charlebois, our clients wanted to build a contemporary house, luminous and open to the nature. They wanted most of the spaces of the house to be level with the land.