York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

Project: York Street Modern Residence
Architects: Jackson Clements Burrows Architects
Structural Engineer: Meyer Consulting
Location: St Kilda, Melbourne, Australia
Gross Floor Area: 320m2
Photo Credits: Derek Swalwell
Text by JCB Architects

An existing heritage building is transformed through the introduction of a modern, two-storey addition that playfully re-interprets the distinctive geometry of the original dwelling through a contemporary lens. Capturing abundant natural light and garden aspects, the new addition employs a refined and subtle palette of brick, steel and timber.

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

Capitalising on the site’s orientation and garden aspect, every component of the new addition is oriented to achieve maximum natural light and ventilation while also enjoying a leafy garden aspect.

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

A conscious effort has been made to retain the key heritage features and structure of the existing dwelling by providing a clear separation to the modern extension. The two buildings of York Street Modern Residence are connected via a glazed link screened by hit-miss brickwork and a courtyard that celebrate the existing architecture and cascade into the landscape clearly separating the heritage building from the proposed contemporary extension.

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

The form responds to the hips and gables of the prevalent existing heritage buildings. A central focus is the sculptural staircase, which delivers its occupants from the ground floor to a landing study nook, set under a folding origami, timber-lined ceiling. The downstairs living spaces, while all being open plan, are delineated by a series of levels. These levels choreograph an engaging journey through the various components of the space (living, kitchen, dining, study), imagining each as its own individual space yet linked through a palette of textured materials and clever sightlines that provide striking vistas taking in the depth of the site and its multiple facets.

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

kitchen / Jackson Clements Burrows Architects

staircase / Jackson Clements Burrows Architects

York Street House / Jackson Clements Burrows Architects

bedroom / Jackson Clements Burrows Architects

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

bathroom / Jackson Clements Burrows Architects

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Aloha Espresso Bar is a Café for the New Flavors and History Buffs

Behind the grey cut stone of an old warehouse store (1869), in the Old Montreal, the most recent Aloha Espresso Bar café explores through shapes the history of Hawaii and the spirit of aloha that intangibly permeates the inhabitants of this rugged terrain archipelago.

Scandinavian Modern Loft Interior by InArch

Interior architect, Indre Sunklodiene of InArch Studio, has designed this Scandinavian modern loft interior for a young couple. The apartment has an area of 85 square...

Skybox House, Austin / Dick Clark + Associates

On this short and linear urban plot, these two basic rectangular forms fit across and down the length of the lot, exploiting the opportunities of using the entire site to engage indoor-outdoor living spaces on every level.

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Taylor Smyth Architects and Cecconi Simone collaborated on the design of the house, with the sophisticated interiors custom designed by Cecconi Simone to incorporate bronze privacy screens, stone, wood paneling and built-in millwork.

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

With Lytton Park Residence project, we explore the hip roof typology within the context of a quasi-suburban environment. The apex of the upper volume is off-set toward the west, positioning it adjacent to the larger of its neighbouring houses.

Dell Experience Lounge, Round Rock, Texas / Cushing Terrell

This project consisted of transforming approximately 3,000-square-feet of existing open office space into a unique, high-concept venue where Dell team members can learn about the company’s latest products. FITCH, a retail and brand consultant, provided schematic design of the space ...