Residential ArchitectureHousesBeacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

Project: Beacs South House
Architects: Studio for Architecture and Collaboration
Team: Shasha Wang, Farah Elmajdoub, Jennifer Kudlats, Andrew Hill
Location: Toronto, Ontario, Canada
Size: 3,383 sq. ft.
Completed 2018
Photography: Andrew Snow
Text by StudioAC

This Toronto residence concept centered around ideas of revival and renewal. Initially faced with a late 1880’s Victorian heritage listed facade a completely new idea of the interior that worked to utilize the spatial logic and existing window openings implied by the original architecture acted as the starting point.

dining room, Studio for Architecture and Collaboration

The resulting scheme restored the heritage façade and presented a completely new and contemporary interior architecture. A clear plan logic that emphasised an axis through the house lined with major living spaces was then framed by support space like offices, stairs and storage. This concept was further explored in section through the articulation of the second floor sleeping spaces that are conceived as floating wood-clad boxes that frame a double height space.

kitchen, Studio for Architecture and Collaboration

The double height space utilized the existing Victorian elevations to invite natural light into the centre of the plan flanked by a feature stair and a remaining brick tracery from one of the de-commissioned fireplaces. Subtle hints like this, window locations and forms present a nod back to the past within an un-deniably contemporary experience. Within the vertical elevations of the floating boxes two concealed interior windows were introduced to provided visual communication, airflow and light penetration depending on the time of day and desired levels of privacy.

living room, Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

residential interiors, Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

Beacs South House by Studio for Architecture and Collaboration

bathroom, Studio for Architecture and Collaboration

bathroom, Studio for Architecture and Collaboration

Subscribe to our newsletter

Avalon Beach Apartment / Studio Benicio

Architects: Studio Benicio Project: Avalon Beach Apartment Location: Sydney, New South Wales, Australia Area: 70 m2 Photography: Mitch Fong Avalon Beach Apartment is a complete renovation to a tired,...

Ramat Gan House by Ron Shpigel Architects

Who lives there? A couple with 4 children of different ages (the eldest is 12). People of a home. A very different couple. Go for other things.

Base4Work Boutique Coworking by Studio Perspektiv

Boutique co-working was the main idea behind Base4Work. We have created a boutique atmosphere, partially reminiscent of a luxury hotel accustomed to clients with a high standard of the work environment.

Industrial-Style House in Auckland Exhibiting a Clean and Elegant Design

This industrial-style house, designed with Andrew Kissell, is located in the inner city on the fringes of the central business district in Auckland. The challenge was to create a space that could be used as a home, a sanctuary in the middle of the city on a limited budget.

Juliana Children’s Hospital – Healthcare Design with Creative Technology and Storytelling

The Society of British and International Design declared Tinker imagineers from Utrecht the overall winner of the SBID International Design Excellence Awards 2015 on...

Recommended Stories