Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

- Advertisement -

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

Project: Vikki’s Place – Japanese-Inspired Beach Shack
Architects: Curious Practice
Location: Newcastle, NSW, Australia
Site area 245 m
Building area 105 m
Photography by Katherine Lu

Vikki’s Place by Curious Practice is a new Japanese-Inspired beach shack on a small inner city lot. The site is heavily effected by flood with Planning Controls setting the first floor 1.6m above natural ground. This multi-generational home focuses on how the clients want to live and occupy space rather than procuring a checklist of rooms.
A private, north facing courtyard is constructed to form an entry into the dwelling with bleacher-style steps and seating maintaining a connection between the ground and first floors. A single flat roof envelopes the plan and changes in floor levels provide separation between internal spaces. Bedrooms are kept at a minimum allowing the living area a generous 1.5 storey height.

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

The dwelling embraces the qualities of half finished structures or ruins. The lower portion of the structure is made from strong, robust materials in order to withstand flooding whilst the upper living floor is lightweight and uses warm, soft materials. Services are exposed and all materials are celebrated by being left raw and unfinished. Nothing is hidden and no paint or plasterboard is used in the building.

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

The first room of the house is the entry courtyard that connects the street, undercroft and garden to the studio and main dwelling above. As you step in from the street, the room provides a measure of both privacy and openness, creating an outdoor living to the North and screening from the sun to the west.

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

The interior is built on a block-work podium, a provision for Council’s 1.6m high flood level, the challenge of totally extricating the home from the ground plane by such a considerable deviation, perhaps became its greatest opportunity.

kitchen and dining room, Curious Practice

The undercroft, not fated as a dank garage and service space acts as an area pivotal to the success of the home. Sheltered by the house above yet open to the garden it provides a generous all-purpose addition to the house’s interior living spaces.

living room by Curious Practice

Upstairs, a single flat roof envelopes the whole plan. Bathing and sleeping spaces are on the upper level, compressed and intimate. Separated only by timber blinds, the living areas are generous and open. Manoeuvring between spaces and levels invokes a sense that one is navigating between levels of terrain rather than moving room to room or outside to inside. This allows the dwelling a level of comfort when occupied by any number of people.

kitchen, fireplace by Curious Practice

An interior of craft and honesty is prioritised over style or glamour. The fine—and at times playful— resolution of the ‘unfinished’ and raw materials allows the inhabitants flexibility and opportunity to express themselves. The materials used are only those which are required, the maker’s mark is celebrated through exposed construction detailing with everything on show.
This approach is reinforced through the design of open joinery, exaggerated plumbing and custom light shades.

Material Used:
1. Externaltimber – Recycledspottedgum
2. Blockwork–Austral–Gb Smooth Face – Porcelain
3. Wall Cladding – Lysaght – Miniorb–Zincalume
4. Decking – Hardies – Hardiedeck
5. Windows – Aws – Magnum –Anodised

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

bedroom by Curious Practice

bedroom by Curious Practice

bedroom by Curious Practice

bathroom by Curious Practice

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

Japanese-Inspired Beach Shack by Curious Practice

- Advertisement -

T4 House in Hanoi / Landmak Architecture

Architects: Landmak Architecture Project: T4 House Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung Project Team: Le Minh Hoang, Thi Thao, Lai Hung Quyet, Nguyen Thi...

B House by CH+QS arquitectos: inspired by the fields with yellow flowers

Projected by CH + QS arquitectos, B House is inspired by the fields with yellow flowers from Berrocal, Segovia, Spain. In the spring, the...

69 Thuy Khue Apartment in Ha Noi, Viet Nam / NOWA

After more than 10 years of practicing architectural with many diverse housing projects in different scales, this is the first time NOWA has implemented an apartment project.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension.

Freshness, joy and color: interior design by Elina Dasira

The apartment from the photos belongs to a young couple and it is located in a village on the coast of Crete, a few...

Lajeado Apartment by Cadi Arquitetura

Before moving to Lajeado, in Rio Grande do Sul, mother and daughter lived in a large house with a backyard, in Santa Cruz do Sul. Despite the choice of an apartment as a new home, the matriarch did not want to give up the entrance of light and the presence of green for the new home. That is why the project integrated the social area creating a great light and airy environment.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes

Old Ljubljana house was designed by architect Emil Navinsek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried elderly sisters who lived together in a small surface of only 50m2 per floor.

Jessamine Ave Residence in Melbourne / Project Group

Jessamine Ave Residence was completed recently by Project Group, a Melbourne-based building company. The project involved demolition of the existing structure while retaining the front 2...

Imposing Contemporary House With Sweeping River Views

This imposing contemporary house is a story of the convergence of art, architecture, landscape and family life. It is a story about time, and a house as a kind of time machine and a structure of possibility.

King Bill House: Renovation and Extension of a Double Story Terrace House

Located in the vibrant back streets of Fitzroy, Melbourne, King Bill house is the renovation and extension of a double story terrace house and neighbouring garden. The King Bill house (one of 5 terraces built circa 1850) and its eastern garden were initially separate lots that were recently consolidated onto a single title.

Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures

Prior to the renovation, exposed brick, a mix of colors including off-white, beige, brown, and muted green, and dark hardwood floors made for a more traditional look, but it felt a bit too dark, even during peak daylight hours. The Tribeca condo project started in June 2016, and had to be completed by December 2016 in time for the baby’s arrival.