Residential ArchitectureHousesJSL House by Bernardes Arquitetura

JSL House by Bernardes Arquitetura

JSL House by Bernardes Arquitetura

Project: JSL House
Architects: Bernardes Arquitetura
Location: Paraty, Brazil
Project date: 2020
Photography: Maíra Acayaba
Text by Bernardes Arquitetura

Located in a residential condominium in Paraty, in Rio de Janeiro, a few meters away from the beach, the JSL House was designed from the idea of connection – visual, privileging the view to the sea; and living and leisure spaces.

pool, Bernardes Arquitetura

Arriving on the street, the visitor is faced with the steel volume carefully arranged on the landscaping with tropical species. On the left side, a triangular pergola, ingeniously created from the extension of the steel beams protects the garage between the garden.

JSL House by Bernardes Arquitetura

Entering the residence, a lowered area with traditional height is later surpassed by the double height, from the structural steel mesh.

JSL House by Bernardes Arquitetura

At the perimeter of the entire residence, metal extenders are attached directly to the beams, where fixed brises soleil of the same material are installed, perpendicular to the bedrooms and gourmet area. These receive gray paint, following the same finish as the structure and frames. This solution enables thermal comfort from the shading of the social area, which, in addition to the generous opening of the window frames, contributes to abundant natural ventilation.

living room, Bernardes Arquitetura

The living receives wooden slats on the walls that also cover the ceiling of the lowered area of the hall and dining room, bringing comfort. In the same pattern, access doors to the TV room and service areas are mimicked. At the double height of the living room, a large fixed glass next to the checkered mesh brise allows to see the vegetation, protecting it from exposure to the sun, like a veil.

living area, Bernardes Arquitetura

In furniture and accessories, typically beach textures are reimagined in a contemporary way. Sofa and armchairs are finished in linen, while the rug is made of sisal. At the end of the dining room, a screen made of sailor rope.

dining area, Bernardes Arquitetura

Entrance hall, living and dining rooms become balconies when their frames are open to the gourmet area and the pool. Integrating the spaces, the same materials of the interior are used in the external floor and wall of the barbecue grill. On the roof, an awning with an electronic opening can be opened or closed.

JSL House by Bernardes Arquitetura

At the center of the living room, the steel staircase connects the private areas to the ground floor. Above the hall, the home office allows a certain visual permeability directly to the beach from white metallic fins. In the bedrooms, sliding frames from floor to ceiling can be completely opened, which together with the colorless glass railing and breezes, bring the breeze and the blue of the horizon to the interior. The bedding follows a pattern of beach colors and textures, such as navy blue, ocher and nautical striped pattern, and the headboard receives the same wood used on the ground floor.

JSL House by Bernardes Arquitetura

JSL House by Bernardes Arquitetura

Refurbishment Project for L House / Abaton Arquitectura

Architects: Abaton Arquitectura Project: Refurbishment Project for A House / A Interior design: BATAVIA Location: Madrid, Spain Photographs: Belen Imaz L House is a refurbishment project recently completed by...

Attic Renovation in Poznan, Poland by Cuns Studio

Architects: Cuns Studio Project: High Five / attic renovation Location: Poznań, Poland Area 170.0 sqm Photographs: Hanna Długosz This attic renovation project was conceived and completed by Polish studio...

Swirl lamp: light and delicately by Le Klint

What has stricken me, drawing me in the same time at these lamps is the evident sensation of fragility and delicacy, the note of...

Repose Sofa: How OKHA Designed the Perfect Chaise Longue Sofa

Repose Sofa came about via an interior design project, a coastal villa for which OKHA created bespoke furniture. From the outset, Creative Director Adam Court knew he wanted the main seating to be a highly sculpted form that would hold and anchor the space and be the design lead for the interior.

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Situated within a landmark former warehouse, the project combines two previously renovated apartments into one new home for a young, growing family. With complex lives that require flexible live and work space, the design re-balances the spatial distribution to emphasize a grand, communal area while minimizing the sleeping spaces.

Related Articles