Horizon House by Matt Fajkus Architecture

- Advertisement -

Texas residence by Matt Fajkus

Designed by Matt Fajkus Architecture, Horizon House is situated on a large lot in Elgin, Texas. Due to its composition, the public and privates zones are simply split into two. A distinct space known as the “fracture” or “link” unites the private bar with the shared public area. Also the fracture is used for the circulation of water, air and people. Both areas have vernacular agricultural typologies due to the materials that were chosen to solidify the separation for the private and the public areas.

Horizon House in Texas - architecture by Matt Fajkus

For the private area, the architect has chosen an exterior cladding with corrugated metal and cypress siding for the public one. Due to the nature of the location and the fact that Horizon House is surrounded by a green landscape that accommodates a pond and wildlife, the architect has chosen wood as the main material, connecting the interior with the exterior. As we can see in the following photos, the interior is open, airy and elegant in the same time. For the furniture a vast pallet of earthy colors has been used that are highlighted by the white background. The rooms are flooded with light due to the tall and wide windows. Due to its features, we can say that Horizon House acts as a magnifying lens for the elements that are within the surrounding environment.

Project Manager: Audrey McKee
Design Team: Matt Fajkus, AIA, Audrey McKee
Design Support: Brandon Hubbard, Seda Koyluoglu
Photography: Bryant Hill

Horizon House

Horizon House by Matt Fajkus Architecture

House by Matt Fajkus Architecture

Texas house - Matt Fajkus Architecture

Horizon residence by Matt Fajkus Architecture

Horizon House in Texas

Matt Fajkus Architecture

- Advertisement -

Environmentally Friendly Material Developed from Seaweed and Paper

Terroir is a description often used to determine the cultural and geological relation between products and where they are produced, emphasizing the heritage and...

Chilean Beach House Provides Multiple Sea Views / 2DM Arquitectos

The commission consisted of two waterfront houses, on a narrow piece of land, compressed by the sea and a cliff. Thus, the question arises immediately: how not to fall into the evident blatancy of the view to the sea, having it in front like an unavoidable scene with no mediating between sight and sea? The answer is to measure.

Chappell-Smith Residence in North Carolina / Raleigh Architecture

In a mixed-use urban neighborhood, program arrangement and massing are employed to provide privacy within the Chappell-Smith Residence.

Biarritz House – refreshing blue and a beautiful relaxation area on the French Atlantic coast

Located in Biarritz, France, this open house is the result of collaboration between Melián Randolph Studio and architect Pelayo García Costales. Architecture and fresh blue color are...

Apartment with a View / Atelier Starzak Strebicki

The apartment with a view located on the seventh floor is a result of combining two flats. Its space is divided into two main and at the same time interpenetrating zones: intimate and daily.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL

Our task was clear at the first sight, we needed to keep the soul of the space, while building a retreat for the creative mind. The disused laundry at the top of a 19th century mestansky dum had it all. In the very heart of the Prague’s Jewish quarters, hidden in the attic, five stories above the havoc of the Old Town.

Schmidt Artist Lofts in Minnesota by BKV Group

When the old Schmidt Brewery of St. Paul, MN halted its beer making in 1990, it became a symbol of the gutted working-class in the city's West Seventh Street neighborhood. In an effort to reinvigorate the area's economy and to save this historic landmark, developers targeted artists, and transformed the city's proud brewing facility into the Schmidt Artist Lofts.

SM22 House in Brera, Milan / co.arch studio

SM22 House is a interior refurbishment project completed by co.arch, a Milanese architecture studio founded by Andrea Pezzoli and Giulia Urciuoli. The challenge was to create an environment...

Heathdale Residence – Smart Home Encased in Cor-Ten Steel Panels

Heathdale Residence is a 298 sqm custom single-family residence located on the ravine of Cedarvale Park in Mid-town Toronto, Canada. Heathdale Residence was completed in 2015...

House with Panoramic Ocean View in Okinawa / CLAIR Archi Lab

On the east side of Uruma-city, Okinawa, the site is situated on the hill which is 500m away from the ocean. Panoramic ocean view...

Four-Storey Family Home Designed as a Smart House in Singapore

37FC-House lies secluded within a residential pocket, siting on land that once contained a semi-detached house. The owner tasked architects to conceptualise a standalone house that would suit the needs of a multi-generational family.