Through Residence / Hier Architects

Through Residence, Hier Architects, facade

Architects: Hier Architects
Project: Through Residence
Location: Singapore
Area: 350 sqm
Photographer: Daniel Swee / Visual Peak

Nestled between a park and a hill, this house for a Catholic family is a vessel that channels views in from the front and rear, and where they meet in the middle, bridges them across.

Through Residence, Hier Architects, outdoor

Flanked on 3 sides by other houses, it finds itself in between a small park in front and a hill further behind. The Through residence uses this position to set up a distant dialogue between the 2 green spaces. In front, a U-shaped balcony cantilevers out above street level to channel the park into the interior where raintree canopies frame an intimate study.

Through Residence, Hier Architects, open house

At the back, an open roof terrace cuts back the house massing above the rear neighbors to take in views of the forest hill. Between this 2 ends, internal rooms are pulled back to create a non-linear spatial passage from front to back, shunning the view of surrounding neighbors. This internalized private ‘climb’ from park to hill, through the passage, forms the main spine around which the rest of the domestic spaces are arranged.

Through Residence, Hier Architects, kitchen

On one side of the passage, the living room atrium extends up from the ground floor. Here, a white veil of gridded sunscreen fragments the park foliage into moving glimpses of green. Lit by daylight from the side garden, filtered light from the front and skylight above the staircase, the nature of this space changes as the natural light it receives constantly shifts throughout the day.

Through Residence, Hier Architects, dinning room

Located below the passage at the entrance, the family altar is the first space one encounters upon entering the house. Screened from the rest of the house, this quiet prayer space is a sanctuary punctured only by daylight. A water font here reverberates the trickling of water through the house. Corridors branching off the passage lead into the privacy of bedrooms.

Through Residence, Hier Architects 5, living room

As domestic life unfolds along the passage, a suspended tree provides a momentary reminder of the lush greenery at the two ends.

Through Residence, Hier Architects 7, living room

Through Residence, Hier Architects 7, open house

Through Residence, Hier Architects 8, stairs

Through Residence, Hier Architects 8, terrace

Through Residence, Hier Architects 10, home office

Through Residence, Hier Architects 11, open terrace

Through Residence, Hier Architects 12,

Through Residence, Hier Architects 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

The Crafted House 11

The Crafted House / Bringing Craftsmanship To A Georgian Townhouse

The Crafted House has been extensively refurbished to create a family home with rich and tactile interiors. De Rosee Sa architects in collaboration with...

Holiday house Bergraum: modern interpretation of the traditional barn

Holiday house BERGRAUM in the Austrian Kleinwalsertal is a modern interpretation of the traditional barn. Outside as well as inside the building is characterized...
Summerhouse H / Johan Sundberg Arkitektur AB

Summerhouse H / Johan Sundberg Arkitektur AB

Summerhouse H is located on the southern coast of the Skåne-region in Sweden, in a scenic location just a couple of metres from the beach. The house has views both towards the Baltic Sea to the south and the heathland to the east.
Richview Residence / Studio for Architecture & Collaboration 3

Richview Residence / Studio for Architecture & Collaboration

For the Richview Residence, StudioAC was tasked with creating a concept that maintained an open layout while housing as much storage as possible for this growing family.

Small Eco-Friendly Home in Mexico City by Paul Cremoux

Nirau house is a eco-friendly home recently completed by Paul Cremoux Studio. Description by Paul Cremoux: The project foresees the opportunity to use reinterpretation as...

More Articles Like This