Residential ArchitectureHousesShibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Project: Shibui House
Architects: Red Architecture
Location: Tamahere, Waikato community, New Zealand
Year: 2019
Photo Credits: Larnie Nicolson and Jonny Davis

Located in a rural Waikato community, Shibui House is a four-bedroomed family home with one of New Zealand’s most beautiful garages – a sculptural faceted form covered with cedar shingles.

In Japanese culture, the word “shibui” describes the aesthetic of studied restraint. Shibui is the art of knowing when to stop. It is achieved through simplicity balanced with decisive complexity. The August 1960 issue of House Beautiful described shibui as a “profound, unassuming, quiet feeling. It is unobtrusive and unostentatious. It may have hidden attainments, but they are not paraded or displayed. The form is simple and must have been arrived at with an economy of means. Shibui is never complicated or contrived”.

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

In 2017 Red Architecture was commissioned to design a dwelling for a site in Tamahere, Waikato, with a serene outlook, enhanced by mature trees. The brief was for a sophisticated, modern family home, with generous space and volume. However, despite the large footprint, the spatial arrangement needed to facilitate connectivity between the spaces and its occupants and any sense of overwhelm created by the volume of space should be diminished. It was also hoped navigating the spatial arrangement would create a sense of journey and enhance the experience of traveling through the home.

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

In response to the brief, the Japanese discipline of shibui was adopted for its celebration of complexity and restraint. Correspondingly, the approach to the house is stripped of adornment and presents a strong, minimal composition.

A detached asymmetric timber-shingled ancillary building, a gravel garden and a long path create a minimalist, sculptural approach to the house, while simultaneously building a sense of anticipation. Intentionally, the simple spatial arrangement means the utilitarian workings and “hidden attainments” of the house are not obvious upon arrival, rather a sense of restraint is employed.

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

kitchen, New Zealand / Red Architecture

dining room, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

bathroom, New Zealand / Red Architecture

bathroom, New Zealand / Red Architecture

interior design, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

floor plan

Subscribe to our newsletter

The Monocular House by RHAD Architects

The Monocular House was designed to choreograph one’s experience of the dramatic waterfront site. Thus, it was treated as a Monocular, framing the view of the Basin beyond.

Horseshoe Bay House by Jay Corder Architect

The Horseshoe Bay house is a symbiotic blend of casual lake living with an over-arching aesthetic that is at once vernacular and sophisticated. Rough materials were reinvented and crafted to blend these notions. Site slope was a major factor in the overall design and site plan of the house.

1920’s Stucco Bungalow Renovated for Two Actors in Los Angeles

The Los Feliz House includes a 630 sf 2nd floor addition and a complete interior renovation to a 1920's stucco bungalow for two actors with a strong sense of personal style and an expanding art collection.

Caffe La Tana – An Old World-Inspired Establishment in Vancouver

An old world-inspired establishment, Caffè La Tana is styled after the Italian alimentari: a small, neighbourhood gathering place serving pastries and simple meals; brewing strong, Italian style espresso

Lieben Bar by All Design Studio

LIEBEN bar is located on the second floor of No. 758 Julu Road. The exterior of the bar is covered by clear cement on the wall. The plain and tense concrete texture is a contemporary interpretation of the original charm.

Recommended Stories