Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

Project: Lisbon Duplex Apartment
Architects: DC.AD Studio
Architecture: Duarte Caldas
Project Manager: Catarina Mascarenhas
Location: Lisbon, Portugal
Completion: October 2019
Photography: Francisco Nogueira
Text by DC.AD Studio

Apartment RGM 46 is a renovation project with an area of roughly 60m2, it is a Lisbon duplex apartment with a small terrace on the roof.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The functional layout proposed included a living room, kitchen, bedroom and bathroom. The intervention began by creating a separation between the social and private areas of the apartment by way of the two existing floors.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

All the walls and obstacles on the lower floor were removed to create a single, expansive space for the living room. In order to do this, the structure of the apartment had to be reinforced with a new system composed of metal beams and pillars, which were left exposed and became a theme of the project. The strengthening structure marks out, lengthwise, two distinct areas of the living room, one facing south, which enjoys the outdoor balcony and the natural light from the openings in the main façade, and the other facing north, which communicates with the windowless rear wall. Together with the strategic position of the pillar, four separate areas are marked out: the living room to the south, divided into the west-facing living space and the east-facing dining area; and the functional area to the north.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

A new space was attached to the north-facing wall, comprising an abstract line of panels that includes the cupboards of the new kitchen, storage areas and access to the stairs leading to the upper floor. The addition of this new area aims, firstly, to introduce all the functions of the kitchen in one go and, secondly, to provide a single, continuous background for the space. The grey panels, together with the ceiling painted the same colour, use colour to make a spatial distinction from the bright living area, accentuated by the different shades of white on the surfaces and the momentum of the structural wooden joists that characterise the room’s ceiling. To soften the relationship between these two spaces, a semi-open metal shelving unit was created to support both the kitchen and living areas.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The upper floor contains an open-plan suite. It has a continuous floor and ceiling, although it is separated by strategically positioned pieces of furniture that create different hierarchies in the use of the space. Two freestanding pieces were created that separate, and allow movement between, the bedroom area and the bathroom area.

living room, DC.AD Studio

The bathroom is located on the east side, with natural light and ventilation coming from a new opening in the roof. This area can be closed using two pink acrylic panels to create a semi-transparent effect and filter coloured light into the space. The space separating the bedroom area includes a nook containing a metal washbasin and the inner surfaces are lined with mirrors.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The main area of the bedroom explores scales of white and grey with different shades and textures. The bed is placed inside a nook with bedside tables at different heights. The outdoor terrace and landscape can be seen from here, reflected in the mirror on the wardrobe.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The electrical infrastructure and decorative lamps intentionally stand out in black, while the main wall lighting is invisible, white and unobtrusive.

dining room, DC.AD Studio

Overall, the Lisbon Duplex Apartment project aims to lighten the space by creating broad areas that communicate with one another in a flowing movement, free from obstacles. The subtle variations between areas are meticulously materialised in the design and positioning of the furniture and the careful use of colour.

stairs, DC.AD Studio

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

bedroom, DC.AD Studio

bedroom, DC.AD Studio

bathroom, DC.AD Studio

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

terrace, DC.AD Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mar.s Architects Designed the Interior of Prague´s Lasagneria Bistro

A Lasagneria bistro specialized in Italian lasagne is situated in Korunní street, at the district Královské Vinohrady, Prague. Former grocery store is characterized with its large display windows and light interior.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character

A bright two-storey family apartment, open to the view on Villa Ada, green area of Rome. Studio Strato has designed the renovation of the house aiming to make external and internal spaces communicate and to enlarge the living environment as much as possible, projecting it into the green of a historic city park.

Luxury Upper West Side Apartment – Perianth Interior Design

Upper West Side Apartment is a family suite designed by Perianth Interior Design. This family condo on Manhattan's Upper West Side is dramatic and luxe, while...

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

This Northcote House is another in a series of houses in which we’ve employed creative means of getting sunlight into difficult spaces, while creating an uplifting feeling for the occupant. The existing house was on a narrow 6.5m wide block with neighbouring walls built on both boundaries ...

Mercer Street Loft – celebrates both classic, historical elements and modern twists

Mercer Street Loft was designed by DHD Architecture + Interiors. Located on Mercer Street in SoHo NYC, this loft is on a low floor and...

A Taipei Home Evoking a Relaxing and Comfortable Atmosphere

The house features an attractive pink ceiling decorated by its previous owner, and decorations that remain avant-garde looking despite them being designed over two decades ago. However, because the house has a low ceiling, strong colors imbue the house with a sense of stress.