Mantiqueira House / Una Arquitetos

- Advertisement -

Mantiqueira House by Una Arquitetos

Mantiqueira House is a private residence designed by Una Arquitetos, an association of architects formed in 1996 by the Architecture and Urbanism College, University of São Paulo. The house is built on top of Mantiqueira, a 500 km mountain range that crosses the states of São Paulo, Minas Gerais and Rio de Janeiro.

Its site is almost totally surrounded by woods, placed in an existing glade, gently sloping and facing a stream. Project’s main intention is to establish multiple dialogues with the site and its many views across the uneven and astonishing landscape.

Mantiqueira House by Una Arquitetos 1

A concrete shear wall construction, conforming the ground floor level, aimed to acomodate itself to the land slope. It defines a platform, detaching from the upper bound, rising, and folding itself in order to create a patio, wich connects two bedrooms, living and dining room, kitchen and storage area.

Mantiqueira House by Una Arquitetos 2

Perpendicular and suspended over the structure below, a second volume accomodates two bedrooms at each end and a studio with a terrace, each with diferents openings orientations. The waggon metallic structure, supported by two concrete pilars, covers a 12 meters span above the patio, both rooms corresponding to the structure cantilever. It was brought to the ground in small pieces, easily assembled and welded on the ground and finally suspended by crane (in exact 15 minutes), avoiding undesirable temporary structures and impacts on the site.

Mantiqueira House by Una Arquitetos 3

Between the platform and the suspended waggon, was designed a open terrace deck, with aquatic gardens and a swimming-pool. This level is also the same as the nearest treetops. Here, as well as at severals others points of the house, spaces were created within their dialogue with the natural context.

Architects: Una Arquitetos
Project: Mantiqueira House
Architects in Charge: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
Project Team: Bruno Gondo, Carolina Klocker, Eduardo Martorelli, Igor Cortinove, Jimmy Liendo Terán, Joaquin Gak, Marcos Bresser, Marie Lartigue, Marta Onofre, Pedro Ivo, Roberto Galvão, Rodrigo Carvalho Pereira
Location: São Bento do Sapucaí, SP, Brazil
Area 545.0 sqm
Project Year 2016
Photography: Nelson Kon

Mantiqueira House by Una Arquitetos 4

Mantiqueira House by Una Arquitetos 5

Mantiqueira House by Una Arquitetos6

Mantiqueira House by Una Arquitetos 7

Mantiqueira House by Una Arquitetos 8

Mantiqueira House by Una Arquitetos 9

Mantiqueira House by Una Arquitetos 10

Mantiqueira House by Una Arquitetos 11

Mantiqueira House by Una Arquitetos 12

Mantiqueira House by Una Arquitetos 13

Mantiqueira House by Una Arquitetos 14

- Advertisement -

Extension of a Garden Flat Defined by a Dramatic Vaulted Oak Roof

The owner’s period, one-bedroom garden flat was tired, outdated and suffered from a compromised layout. The uninsulated bathroom, located to the rear of the house, could only be accessed by walking through the kitchen.

Palau Sator House / Arquitecte Rossend Julia Morera

The iron steel fountain has been designed in order to increase the feeling of privacy in the patio, and it is integrated in the natural stone wall. The main façade of the Palau Sator house is made with local natural stone and characterized by its openings framed with iron sheets and the predominance of vertical proportions.

Gemma Observatory Located on a Remote Mountain Summit in New Hampshire

Gemma Observatory is a private astronomical observatory located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterized by granite outcroppings and is situated at the center of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing.

Waverly Place Loft in Manhattan by GRADE

Influenced by coveted Italian villas and the clients collection of Asian artifacts, the Waverly Place Loft combines an eclectic mix of antiques with textured, classically-inspired materials including oil rubbed bronze finishings, rich wood ceilings and limestone floors cleverly shaped to resemble ceramic tiles.

Aloft boutique hotel has a bold and elegant new identity in China

Hong Kong-based Spatial Concept has designed the new Aloft boutique hotel recently opened in Dongguan, China. Located in the Songhu lake resort area and designed...

Pastel colours and freshness in M73 apartment from Jaworzno

From the first sight, the interior design of this apartment gives you a good mood and a positive attitude. The apartment is arranged by...

Residence DBB / Govaert & Vanhoutte Architects

Residence DBB is a residential project completed by Belgian studio Govaert & Vanhoutte Architects. “A place is a space which has a distinct character,” Norberg-Schulz postulates...

Cape Town House Encapsulating Panoramic City and Harbour Views

Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbour of Cape Town. Forty seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture

Esherick Sea Cliff House in San Francisco / Edmonds + Lee Architects

The Esherick Sea Cliff house itself is a flip plan, with living space on the top floor and bedrooms and a family room on the lower floor, with an entrance that leads right towards a grand staircase that became the central organizing element around which Edmonds + Lee began to operate

Lambeth Marsh House in London / Fraher Architects

Lambeth Marsh House is a single-family home renovated by London-based Fraher Architects. Project description: Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over ten years...

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Located on a large lot in the West Point Grey area of Vancouver, this five bedroom, three level home sits atop a hill and maximizes views of the city and the surrounding landscape.