Residential ArchitectureHousesMontana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (15)

Project: Montana Ranch House
Architect: Suyama Peterson Deguchi / George Suyama and Chris Haddad
Interior Design: Interior Design Christian Grevstad
Home Builder: Jason Martel, Martel Construction
Landscape Architecture: Jeremy Stark and Kalan Murano, Valley of the Flowers Landscaping, Inc.
Location: Montana, United States
Photography: Aaron Leitz

Seattle-based Suyama Peterson Deguchi has completed Montana Ranch House in 2014.

Description by SPD: The Montana Ranch House was designed as a retreat for a Seattle-based couple and their extended family to gather and experience the natural beauty of Montana. The property is set within an agricultural river valley defined by three mountain ranges. Its relatively remote location—with access to fishing, hiking, and hunting—includes the sentinel presence of the mountains, a perfect environment to experience a sense of connection to the natural landscape.

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (10)

The river valley, with a history of mining and agriculture, in recent years has also become a destination for outdoor recreation. The river runs through this property and is used today for both agricultural irrigation and fly-fishing.

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (3)

Likewise, the design of the house and its site embodies the current duality of the valley’s culture: Sited adjacent to the river on a flat field once used for raising cattle and harvesting alfalfa, the house abstractly references the simplicity and scale of the region’s agricultural buildings. Its long roof responds to the scale of the vast landscape. The Montana Ranch House property also includes two man-made ponds stocked with trout for daybreak fishing right off the deck. Man-made berms accentuate the edges of those ponds to obscure neighboring buildings and create a foreground for views of the surrounding mountain ranges. The effect enhances the sense of a spatial sanctuary.

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (4)

This Montana Ranch House accommodates a master suite, a guest suite, an art studio, an exercise room, a game room, an entertainment bar, and extended outdoor living spaces. Wood, chosen as the primary material for its connection to the surrounding landscape, is complemented by Montana stone veneer, concrete landscape walls, smooth wall plaster, and blackened steel metalwork.

kitchen, Suyama Peterson Deguchi (11)

The understated design complements the power of the natural landscape, creating a serene sense of place.

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (12)

living room, Suyama Peterson Deguchi (8)

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (7)

fireplace, Suyama Peterson Deguchi (5)

bedroom, Suyama Peterson Deguchi (6)

entrance hall, Suyama Peterson Deguchi (9)

terrace, Suyama Peterson Deguchi (13)

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (14)

Montana Ranch House by Suyama Peterson Deguchi (2)

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment

Located on the 11th floor of the Copan Building, the apartment signed by SuperLimão Studio had as premise to integrate the spaces. The challenge was to create spans in the project, since the existing structure did not allow to transform the apartment into a loft.

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

The loft 32 is situated on the 8th floor of a former Baťa shoe factory building in Zlín, overlooking the green heart of the town. Its design aims to integrate the town’s image into the space of the apartment.

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project

The Voltaire apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Originally built as a modest beachfront cabin in the 1960s and subsequently modified through a series of piecemeal renovations, by the time the client acquired the house its design integrity had long ceased to exist.

T4 House in Hanoi / Landmak Architecture

Project: T4 House Architects: Landmak Architecture Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung Project Team: Le Minh Hoang, Thi Thao, Lai Hung Quyet, Nguyen Thi...

Related Articles