Residential ArchitecturePenthousesResidence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

Residence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

Residence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

Project: Residence for Two Collectors
Architects: Wheeler Kearns Architects
WKA Team: Dan Wheeler, FAIA, Principal / Janette Scott, AIA, Project Architect
General Contractor: JDL Development Corporation
Owners Construction Advisor/Manager: Peter Seigel
Structural Engineer: Halvorson and Partners
Millwork: Glazebrook Woodworking
Acoustical Consultant: Threshold Acoustics
Lighting Design: Mitchell Cohn Lighting
MEP: BES Engineering Systems
Interiors: Sharlene Young with Wheeler Kearns Architects (founder of Symbiotic Living)
Location: Chicago, Illinois, United States
Year 2017
Photographs: Tom Rossiter
Text and photos: Courtesy of Wheeler Kearns Architects

After a lengthy search, a full penthouse floor of a Chicago high-rise was discovered that afforded 11 foot high ceilings, a double height space looking south to the city, and 360 degrees views. The site was gutted to a shell condition, awaiting the new interventions.

living room, Wheeler Kearns Architects

The owners’ brief was “a home we love, have pride in, are comfortable in; ability to entertain graciously with simple elegance”.

Residence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

Lifelong collectors, the brief included also finding space for numerous pieces of mid-century (to present day) furniture, sculpture, art. It was to feel comfortable for the couple and their dog, their immediate family, and philanthropic events for 75 people.

interiors, Wheeler Kearns Architects

The process was truly collaborative, with the owners intimately knowledgeable, fascinated in construction; the way buildings, things are made. Discussions often led to Jean Prouve and Pierre Chareau, who offered the precedent of machined elements that could operate, and transform spaces of long views and openness to ones contained, and in between.

living room, Wheeler Kearns Architects

The first essential decision was the non-directional end-grain walnut floor, providing the visual weight and durability of a factory. Plastered perimeter walls for art; perforated metal, slatted wood, and floating planes of fabric provide acoustic absorption.

interior stair, Wheeler Kearns Architects

Machined, patinated steel fabrications were subsequently “inserted” as operative/functional elements: barn/pocketing doors, shelving/storage/mezzanine loft and stair, doors and jamb-liners, all to toughen the space. After all, the client’s father was a machinist, and what could be a greater sign of respect than selecting correct fastener size and drive, countersunk of course.

Residence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

master bedroom, Wheeler Kearns Architects

kitchen, Wheeler Kearns Architects

Residence for Two Collectors Chicago-based Wheeler Kearns Architects

bathroom, Wheeler Kearns Architects

Modern Villa Maximizes Light and Space in Vietnam

Architects were assigned to design a corner villa in an urban finished civil work. In here, series of apartments were finished civil work and sold many years ago. Many of them have not been used and damaged by years when the urbanization is ahead of the need of people.

7 Things to Consider when Building a New Area at Home

Choosing to build a new area at your home has become more famous than ever! It's an ideal way to obtain additional space without worrying about relocation.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers

Casa Cabo de Vila was built on a hilltop in Paredes, a municipality in Portugal’s Porto district. The architects at Spaceworkers conceived the house as a delightful adornment for the lush natural surroundings. Casa Cabo de Vila’s organic shape was inspired by the idea of movement rather than emphasising a sense of stability

Franklin Street Loft in TriBeCa / Jane Kim Design

Franklin Street Loft was designed by interior architecture studio Jane Kim Design in TriBeCa, New York City. North and south exposures in this 3000 square...

Greenwich St Apartment by Kimberly Peck Architect

The overall foot print of the Greenwich St apartment remained much as it was with a slight expansion of the kitchen and bathroom.

Related Articles