Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

Project: Lamego House
Architects: António Ildefonso Arquitecto
Lead Architect: António Ildefonso
Structures: Bruno Mendes Engenharia de Estruturas
Location: Lamego, Portugal
Completion in 2019
Area: 574 m²
Photography: Ivo Tavares Studio

The plot is a 70mx40m rectangle with a difference of 5m between high and low elevation.
Starting at the low elevation, an existing path to the east gives access to a contiguous house to the north which was the reference to the chosen site.
It was decided to build the Lamego house against the driveway, the volume is adjusted until it slightly turns its back on anyone who arrives and the house also manages to carefully protect the view of the surrounding landscape, in this position. It is in this game of hide and seek that the surprise increases, we start wanting to climb, to understand, to arrive, to enter, to discover.

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

On the back of the house only the main entrance with a small porch that receives those who arrive stands out and even before entering we are completely prevented from seeing the surroundings.

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

If we were to fly over the Lamego house we would realize it is an open “V” facing the landscape and the sun is to the south, which fits into the land without changing it and thus enhances the natural slope of the land to solve the access to the basement, the low elevation, where the garage is located, as well as the main access to the house, the high elevation, and we would also realize that, essentially, the house meets around the terrace and that the terrace is the house or that the house also has a terrace.

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

If we wish we can say: for the Lamego house to be a living machine, on the terrace there is the barbecue next to the porch in the vicinity of the kitchen to be adequate. Or we may also say: for the house to be beautiful, on the terrace there is also a bench to protect the whole higher outside area pleasantly.

terrace / António Ildefonso Arquitecto

When we look outside from inside facing the terrace, we feel that we have arrived, we feel that we have understood and then we can expand, we can understand, we want to stay and to be there.

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

On the lower floor the garage and support spaces are sorted. The staircase is very simple and connects right to the entrance of the kitchen.

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

On the upper floor of the house, the different living spaces are accommodated symmetrically starting from the living room. They are all facing the terrace. They are all open to the sun, to the porch, to the terrace and to the landscape.

interiors / António Ildefonso Arquitecto

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

kitchen / António Ildefonso Arquitecto

staircase / António Ildefonso Arquitecto

garage / António Ildefonso Arquitecto

terrace / António Ildefonso Arquitecto

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

 Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Peak Tea by Onexn Architects

The project is located at Haiya Mage Mall in Bao’an, Shenzhen. As such a drawer concept retail is built within such large business volumes, the comparison between the beverage store and the mall, somehow forms a relatively unitary parasitic and contrasting relationship.

Coworkrs Offices – New Life for an Industrial Building in Brooklyn

Leeser Architecture was enlisted to transform an underutilized industrial building into a three level collaborative work share facility for Coworkrs. The design includes a reception...

The Makers House by Liddicoat & Goldhill

The Makers House is a newly completed four-bedroom villa by the highly praised architects Liddicoat & Goldhill, located within a short walk of Victoria...

Palo Alto Ranch-Style House Fully Remodeled by Feldman Architecture

The clients for the Creekside Residence, a pair of Silicon Valley serial entrepreneurs, approached the firm looking to create a unique home for work and play for themselves and their three active boys.