Residential ArchitectureHousesNew England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (1)

Taylor and Miller Architecture and Design have designed Lake Retreat in Western Massachusetts.

Description by Taylor and Miller: This residence in Western Massachusetts maintains a dualistic relationship with the lake against which it is nestled. When seen from the street, the house is abstract in form, showing no aperture or puncture. As one steps down the walking path and towards the lake, however, the house opens itself up.

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (2)

A singular stacked timber wall, serving as both retaining wall for the landscape in which the home is embedded and as a primary enclosure for the home, becomes punctured intensely as the home turns towards the lake. A series of sleeves act as spatial leaks, breaking through the timber and allowing the interior spaces to reach out to the lake in the form of very specific views.

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (5) As one moves through one of the sleeves and into the interior of the home, two different spatial orientations are introduced – one horizontal orientation that is defined by the sleeves looking out to the lake and a vertical orientation that is defined by the sleeves looking up to the sky up to the sky.

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (9)

Each of these types of spaces is defined differently in their materiality. In the case of the spaces oriented horizontally, they are characterized by neutral tone and materiality. In the case of the spaces oriented vertically, they are characterized by their view of the sky through a skylight aperture and intense changes in material; the entry vestibule with stacked plywood, the kitchen with hot-rolled steel, and the stair with rusted steel.

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (3)

Moving through the home, these vertical spaces provide a kind of cinematic ‘hard cut’ that interrupts the modernist notion of continuous flowing space as they present themselves between the horizontal spaces of more neutral character.

Architect: Taylor and Miller Architecture and Design
Year 2015

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (4)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (12)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (6)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (14)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (7)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (17)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (15)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (10)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (11)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (18)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (16)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (8)

New England Lake Retreat with an Abstract Aesthetic (13)

Subscribe to our newsletter

Cedar-Clad Cabin Inspired by Scandinavian Design and the Hygge Mindset

The 600 square foot, cedar-clad cabin, built sustainably off-grid, is located on Greg’s family farm in the Ohio Valley. Documented as an episode of Discovery Network’s Building Off the Grid series ...

The “Jin ” Life Aesthetics Hall of Greentown’s Magnificent Residence

History consists of countless fragments of time, lost in the restoration of temporal fragments, often referring to a period of resurrected history, spliced and carefully combed, whereby the city offers fresh charms to the depths of history.

Avant-garde Restaurant Fabrikakuhni by AllartsDesign

New avant-garde restaurant Fabrikakuhni opened in the entertainment complex "Crystal Mountain" in the city of Perm, Russia. Above its design worked designer Artemy Saranin...

Timeless Barn, Maine / BRIBURN

Project: Timeless Barn Architects: BRIBURN Design Team: Christopher Briley, Courtney Frost (Alumnus) Contractor: Emerald Builders Partners/Consultants: L + L Structural Engineering Location: Falmouth Foreside, Maine, United States Project Size: 1,420...

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

JG PHOENIX recently completed a new restaurant in Shantou City, Guangdong, China. Based on analysis of the original spatial structures, JG PHOENIX identified that the key of the design was to connect the four above-ground floors with the underground space.

Recommended Stories