Loft Bezares in Mexico City / Taller ADG

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG

Project: Loft Bezares
Architects: Taller ADG
Location: Mexico City, Mexico
Area: 653 sq mt
Project Year 2017
Photographer: Onnis Luque
Taller ADG in collaboration with Micaela de Bernardi in charge of interior design and furniture selection

INSPIRATION:
Architectural design in a single gallery. The guiding design priority is family life, the main living room and dining areas are very large, and the staircase was used to provide a family room that links the master bedroom with the kids bedrooms, the ground floor with the mezzanine, becoming a shared space that acts as the heart of the private area of the residence. There mezzanine provides space for two additional bedrooms.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 1

UNIQUE PROPERTIES / LOFT BEZARES DESCRIPTION:
Family home developed across a whole story in a former industrial lab building, under the loft typology. The residence had a mezzanine added in, taking advantage of the ceiling heights to accommodate additional space for bedrooms. The project’s distinguishing feature is its family room staircase, meaning the stairs and landing that make up a living room with a home theatre, reading and resting spaces. The apartment also has also an outdoor space, which was treated as a patio.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 2

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Entering the apartment, one reaches a double-height area with dining and living room. From the main common area a tunnel leads to the private section, with an office. This office space leads, in turn, to the bedrooms and has access to the family room staircase, where an arrangement of stairs and landings create a unique area that functions as a projection room. Master Bedroom can be accessed through the office space. The family room staircase also leads to the mezzanine with kids bedrooms.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 3

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Concrete and wood were chosen because of its durability and purity, besides the taste and emotive attachment that the architect developed toward these strong and symbolic elements. The wood ceiling is not an aesthetic caprice; it is a series of systems that play a particular roll. First, closer to the ceiling are electrical and fire pipes hidden by the wide beams, then on a second layer is the indirect lighting hidden on a set of wood lattice, and the third layer are shutters giving a uniformity and cleanness to the overall complexity of systems.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 4

RESEARCH ABSTRACT:
Being this space a former industrial warehouse, our research was mainly based in the existing materiality and textures. While working with such strong materials, came to our attention that they work in aesthetical terms. There is something raw and pure in mixing a whitened oak floor and exposing the smooth and gray concrete in walls and other surfaces for instance.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 5

CHALLENGE:
Our main challenge was to accommodate the desire program into such a small floorplate. Our solution was to take advantage of the height of the space to create a mezzanine and linking it in a very unique and efficient way designing a staircase family room.

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 8

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 6

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 7

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 9

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 10

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 11

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 12

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 13

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 14

Loft Bezares in Mexico City, Taller ADG 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Linea Apartment in Kosovo / Muza Creative

The Linea apartment was completed in 2018 in Suharekë, Kosovo, and it contains a surface of 174m2. The contrast between black and light pink is all that characterizes this home.

Old Barn Conversion / Praz-de-Fort by Savioz Fabrizzi Architectes

This old barn conversion project was recently completed by Savioz Fabrizzi Architectes. This small cottage is located in Saleinaz, Switzerland. Built in the second half of...

Casa La Roja by Felipe Assadi Arquitectos

Casa La Roja is a small house, consisting of 87m2 distributed on two floors. Its shape arises from a solid cube and the subtraction of part of its mass, to generate a double height entrance terrace and the roof slopes. The house is located in a mountain area of a sparsely urbanized context that seems rural. It is a low-density area, with plots around 5,000 m2; therefore the houses are isolated, with no visual contact between them.

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

Dragor House / Studio David Thulstrup

The base of the Dragor house is cladded with Columbia tiles from Pedersen, while the projected first floor is constructed with lists in cedar tree. Aluminium panels are used on the garage and the facade facing the sea.

Grand Pavilion Home Addition / Windust Architects x Interiors

Grand Pavilion Home Addition seeks to answer the following questions: What are our needs as individuals? How do our relationships stand the test of time? What to do, and where to go, as we age?