Residential ArchitectureApartmentsYoung Family Apartment / Šarkauskai Architecture Atelier

Young Family Apartment / Šarkauskai Architecture Atelier

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier

Project: Young Family Apartment
Architects: Šarkauskai Architecture Atelier
Architects in Charge: Gabrielė Šarkauskienė, Antanas Šarkauskas
Location: Vilnius old town, Lithuania
Area 85.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Norbert Tukaj

A young family apartment in the Old Town, near the train station takes place in the house built in 1862 with its glamor and magnificence that marked the peak of the bourgeoisie times. Over the course of 156 years, the building has changed its purpose and landlords. Until today, the building has become tired and surrounded by homeless and criminals.

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 1

The interior design of the apartment was aimed at releasing its space from the past oppressive stage. A new space is created as if it flows through the entire apartment, revealing the prospect of multiplicity and the depth of the premises.

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 2

The openings in the old walls are cut in such a way that the new space is adapted to the modern family life, but at the same time leaving a mark of the old structure of the plan. Only one new partition is designed in the apartment, which is at the same time a wardrobe and an engineering communications collector. On the one side it holds kitchen, on the other side it serves the needs of the bathroom, and on the top it supports entresol for larger things to store.

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 3

Inside the apartment there is only one door for bathroom which has a hole for pets. The bathroom is abstract, its image almost does not give out the function. All accessories are integrated, the sink is located in the niche of the former window. While standing in the shower, through the open door, you can see the entire length of the apartment, at the end of which the view is extended by a mirror.

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 4

All original authentic decorations have been preserved: panel parquet, ceiling decoration, door frames. Furniture, lamps and switches were made by the residents themselves. The implemented project marks a new and bright stage in the whole building life, along with the young families that are starting up there.

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 6

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 6

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 7

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 8

Young Family Apartment, Šarkauskai Architecture Atelier 9

Subscribe to our newsletter

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

In order to address the site conditions, the Isle of Skye Retreat consists of two volumes; one closed, the other open. The first contains all serving functions to support the main open rooms.

Inspiring Spanish Apartment Features Raw Industrial Details

A housing unit that due to Barcelona´s rising rental apartment demand was divided, as it happens with theatre plays, in three acts. Located in the very heart of Poblenou it manages to reflect the neighbourhood’s industrial character while sequentially unfolding its spaces in a narrative manner.

Eastwell House, an Old House Extended Through Strikingly Sculptural Contemporary Design

Eastwell House located in Flinders on the Mornington Peninsula – sympathetically extends one of the oldest homes in the seaside town through strikingly sculptural contemporary design.

Gnomo Store in Valencia / Masquespacio

Gnomo Store in Valencia is the latest interior design project completed by Spanish studio Masquespacio. Project description: The Gnomo Store project has its departure from...

Two Minimalist-Shaped Villas Designed for Short-Term Rent

Two minimalist-shaped villas designed for short-term rent partially levitate above the edge of a steep hill of the overgrown jungle and bring endless views of the Pacific Ocean. Both villas were designed with respect to sustainability and the surrounding wild environment.

Recommended Stories